Sursa mirosului neplăcut din capitală este generată de activitatea dubioasă a unor agenți economici, potrivit unei postări scrise de Apă-Canal Chișinău. Ar fi vorba despre consumatorii non-casnici care deversează direct la Stația de Epurare ape uzate cu concentrații maxim-admisibile.

Circa trei tone de resturi de pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, specialiștii furnizorului de apă au efectuat mai multe controale la unii agenți economici. Prin urmare, la unul din agenții economici care se ocupă cu prelucrarea peștelui au fost depistate chiar în sistemul de canalizare resturi de pește. Este vorba despre S.R.L. „Slavena Lux”, situată pe str. Valea Bâcului 1/1. Un alt, agent economic care se face vinovat de situația creată este și S.R.L. „Zernoff”.

În acest context, specialiștii ACC vor estima prejudiciile aduse sistemului de canalizare și SE. Mai mult, cei vinovați de situația creată vor fi pedepsiți, ne asigură cei de la ACC. De asemenea, verificările agenților economici și prelevarea probelor vor continua și în următoarele zile. Responsabilii furnizorului de apă estimează că lista agenților economici vinovați de situația creată vor crește.

În baza informațiilor publicate în presă, Procuratura Generală s-a autosesizat referitor la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

În cadrul investigațiilor, procurorii vor solicita și opiniile organelor de control de stat, pentru ca acestea să se pronunțe, în limita competențelor lor, asupra existenței sau nu a încălcării legislației din domeniu și prejudiciului cauzat prin încălcare.