De câteva zile, în Capitală este un miros insuportabil. În timp ce Apă-Canal Chișinău spune că problema nu vine de la stația de epurare, mai mulți activiști și politicieni spun că întreprinderea minte.
În acest context, s-au mobilizat mai mulți internauți care au creat o pagină de Facebook, unde discută activ această problemă, „Semnează Contra mirosului urât a râului Bâc 2016 – 2019”. Totodată, în semn de protest și nemulțumire, persoanele care au de suferit și nu sunt nepăsătoare față de această situație sunt îndemnate să-și schimbe fotografia de copertă pe Facebook. Astfel, în semn de protest față de nepăsarea autorităților în dimineața zilei de astăzi, busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor și-au „pus” măști de protecție și „așteaptă” când va fi rezolvată problema.
Acțiunea de sensibilizare a fost organizată de mișcarea civică Extinction Rebellion Moldova, care are mai multe revendicări către primăria municipiului Chișinău, inclusiv respectarea dreptului cetățenilor municipiului la un aer curat. Totodată, membrii mișcării vor să atragă atenția asupra problemei poluării râului Bîc cu apele uzate de la stația de epurare a orașului. Mișcarea Extinction Rebellion Moldova a cerut, în repetate rânduri, declararea stării de criză de mediu la nivel de municipiu, dar și de țară.
Despre mirosul urât din Capitală:
De câteva zile un miros înțepător persistă în Capitală. Prima intrată la bănuieli a fost stația de epurare. Aici a intervenit Apă-Canal cu explicații, menționând că problema mirosului urât din capitală nu e neapărat în Stația de Epurare: „Având în vedere că în ultimele zile mirosul neplăcut persistă, în același moment, în mai multe zone ale orașului, când curenții de aer se mișcă într-o direcție, ceea ce rezultă că sursa de poluare și mirosul nu sunt neapărat determinate doar de activitatea Stației de Epurare”.
Alaltăieri dimineața, fostul Ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care menționează că administrația instituției minte și solicită intervenirea urgentă a Inspectoratului Ecologic sau a procurorilor.
Ieri și fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost la stația de epurare și a menționat că problema vine de acolo.