(foto) Cine sunt tinerii moldoveni care au participat la summitul internațional Fridays for Future și s-au întâlnit cu Greta Thunberg

DSC_0892

Imaginează-ți că ai descoperit o destinație turistică foarte atrăgătoare și că ți-ai făcut planul să îți petreci acolo vacanța. Ai făcut rost cam de tot ce-ți trebuie pentru călătorie și a mai rămas doar să-ți cumperi bilet de avion. Doar că, în adâncul sufletului, pe tine te doare faptul că urșii polari rămân cu tot mai puțină gheață și că pădurile din mai multe zone de pe glob sunt mistuite de flăcări din cauza încălzirii globale. Așa că decizi să călătorești spre destinația aleasă nu cu avionul, ci cu trenul sau autobuzul, pentru a reduce la maxim emisiile de carbon care contribuie la încălzirea globală.

Boicotarea călătoriilor cu avionul din motive ecologice are și un nume – „Flygskam”, ceea ce se traduce din suedeză drept „rușine de zbor”. Dacă ai urmărit puțin știrile în ultima perioadă, te-ai prins de ce acest termen a apărut anume în Suedia. Dacă nu, nu e panică – cea care a a popularizat această practică este Greta Thunberg, o tânără activistă din Suedia, care a devenit renumită în întreaga lume datorită grevei pentru climă (climate strike) pe care o făcea în fiecare vineri, fugind de la lecții.

Summit I

Din cauza acestor greve a apărut mișcarea elevilor „Fridays for Future” (Vineri pentru Viitor). În timp ce Greta este din nou în atenția știrilor zilele acestea, după ce a traversat oceanul Atlantic pe un velier cu zero emisii de carbon, noi i-am căutat pe tinerii moldoveni care fac parte din grupurile de acțiune locale pentru climă și mediu – Fridays for Future Moldova și Extinction Rebellion Moldova. La începutul lunii august, aceștia au participat la summitul internațional al Fridays for Future, unde au avut ocazia să vorbească despre problemele de mediu din Moldova și din lume, să contribuie cu idei pentru rezolvarea acestora, dar și să se întâlnească cu Greta.

Ca să ajungă la destinație – orașul Lausanne, Elveția – tinerii moldoveni au parcurs peste 2000 de kilometri. Asemenea Gretei, ei au renunțat la avion, călătorind cu trenul și autobuzul. 52 de ore și 4 legături de tren mai târziu, moldovenii au ajuns la destinația finală. Am stat de vorbă cu acești tineri să aflăm ce i-a motivat să facă acest sacrificiu, să aflăm mai multe despre summitul la care au participat și pentru ce e nevoie să protesteze tinerii pentru climă.

Summit II

„Clima nu duce tratative cu noi, ea nu acceptă mită, cu ea nu se poate de înțeles la un compromis. Oamenii de știință spun că, dacă nu ne punem drept scop până la sfârșitul anului 2020 să tăiem considerabil din volumul emisiilor de carbon, consecințele crizei climatice vor fi de neoprit”, explică Ecaterina Țăruș, membră Extinction Rebellion Moldova (XR Moldova) și una din participantele summitului.

Summitul de la Lausanne la care au participat tinerii din Moldova, intitulat SMILE (Summer Meeting in Lausanne Europe), a întrunit peste 400 de tinerii activiști pentru climă și mediu din întreaga lume, cu scopul de a construi o perspectivă de viitor a mișcării Fridays For Future (FFF). Inspirată de Greta Thunberg, mișcarea FFF a scos în stradă peste un milion de elevi din întreaga lume la primul Protest Mondial pentru Climă, pentru a cere de la politicieni acțiuni urgente pentru prevenirea încălzirii globale și stoparea schimbările climatice.

DSC_0892

În cadrul summitului, care a durat 5 zile, tinerii au participat la mai multe conferințe și au muncit în cadrul unor ateliere diverse, unii din ei cot la cot cu Greta Thunberg. „Eu am participat la un forum despre poluarea oceanelor şi am înţeles ce cauzează poluarea apelor şi cum putem noi să micşorăm emisiile poluante în ape. A fost foarte interesant să discut cu oameni din alte ţări şi să cunosc cu ce probleme se confruntă ei şi cum încearcă să le rezolve.

Am discutat cu savanţii despre situaţia ecologică în lume şi ei mi-au povestit multe lucruri captivante, de exemplu, că bacteria care mănâncă microplastic nu este o soluţie pentru noi”, ne-a explicat Anghelina Berzan, absolventă de liceu și membră XR Moldova. „Iar eu am participat la două workshopuri conduse de oameni de știință specializați în încălzirea globală și am aflat că, dacă nu acționăm imediat și eficient, riscăm să ne trezim cu o realitate în care prosperitatea, dezvoltarea, și ”normalitatea” vor fi idei ale trecutului. În astfel de realitate nu se trăiește, ci se supraviețuiește”, adaugă Elena Tacu, și ea membră XR Moldova.

Pe lângă activitățile din cadrul summitului, tinerii moldoveni au participat și la un protest, mai exact, o grevă pentru climă, și pentru a păstra tradiția, aceștia au ieșit în stradă vineri.

DSC_0944

„De ce anume proteste? Pentru că se pare că factorii de decizie politică sunt surzi și orbi la cea mai semnificativă urgență din istoria speciei umane, și unica metodă de a-i face să audă și să vadă e ca tinerii de toate vârstele să iasă în masă la greve și proteste”, răspunde Elena la întrebarea noastră.

Tinerii ne povestesc despre descoperirile savanților, care bat alarma de mai mulți ani privind încălzirea globală: creșterea maximă admisibilă a temperaturii medii pe glob nu trebuie să depășească 1,5 grade Celsius, pentru ca oamenii și natura să poată supraviețui. Dar pentru asta, emisiile de carbon trebuie să scadă cu 50% până în 2030.

Dacă aceasta nu se va întâmpla, încălzirea globală va deveni un proces ireversibil, provocând schimbări climatice devastatoare pentru viața pe pământ.

„Suntem deja în situația unei Crize de Mediu și trebuie să acționăm corespunzător. Următorii ani vor rămâne în istorie, fie pentru că am reușit să ne distrugem, fie pentru că am reușit să ne salvăm Planeta.” spune Gabriel Gribincea, elev în clasa a XII-a și membru al Fridays for Future Moldova.

Întrebați ce le-a plăcut cel mai mult la Lausanne, activiștii au povestit despre tinerii curajoși pe care i-au întâlnit acolo, despre frumusețea naturii în Elveția și despre sentimentul de unitate, pe care l-au simțit alături de sutele de activiști din întreaga lume. Totodată, ei au revenit acasă foarte inspirați și determinați să continue activitățile și protestele pentru climă și mediu. I-am întrebat ce activități planifică să organizeze în timpul apropiat și cum se pot alătura elevii și studenții mișcărilor pe care ei le reprezintă.

DSC_1043

„Fridays For Future Moldova planifică pentru luna septembrie o săptămână (20-27 septembrie) dedicată climei și Summitului pentru Climă de la New York, care va avea loc pe 23 septembrie. În acest context, vor fi organizate două greve pentru climă în Chișinău, precum și lecții informative pentru elevi despre schimbările climatice”, spune Gabriel. Extinction Rebellion Moldova va prelua ștafeta activităților pentru climă și mediu în octombrie, însă ce anume urmează să facă rămâne a fi o surpriză, așa că îndeamnă tinerii curioși să le dea like la pagină și să îi urmărească pentru a descoperi, rând pe rând, surprizele pregătite.

Spre finalul discuției cu ei, activiștii au îndemnat elevii și studenții să se alăture activităților și protestelor organizate de ei. „Este important ca tinerii să se arate conștienți și informați despre viitorul lor, despre problemele de mediu și soarta lor care este tot mai des pusă în pericol de către autorități. Este timpul ca noi, cei tineri, să zicem lucrurilor pe nume și să acționăm corespunzător”, a accentuat Gabriel Gribincea, membru FFF Moldova.

„Doar unindu-ne forțele noi vom reuși să obținem ceea ce ne-am pus drept scop. Tinerii sunt inima progresului, de aceea a venit timpul să arătăm politicienilor că noi ne-am trezit și că nouă ne pasă”, a adăugat Veronica Ternavschi, membră XR Moldova.

Dacă vrei și tu să te alături activităților și protestelor pentru mediu și climă, tinerii activiști te invită să dai like la pagina Fridays for Future Moldova și Extinction Rebellion Moldova pentru a afla mai multe, iar dacă ai vrea să te implici mai mult și să te alături echipelor, nu ezita să le scrii un mesaj.

Despre FFF Moldova și XR Moldova

Fridays for Future Moldova este o mișcare internațională destinată elevilor, care denunță comportamentul iresponsabil față de mediu și se arată împotriva schimbărilor climatice la care autoritățile eșuează să le facă față.
Extinction Rebellion Moldova este o mișcare civică internațională, non-violentă și neafiliată politic, care luptă pentru prevenirea degradării continue a mediului, a declinului biodiversității și implicit, a extincției rase umane de pe planetă, prin intermediul activismului de tip nesupunere civică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente