Astăzi a fost prezentată reforma Justiției, un concept care ar urma să cuprindă mai multe instituții, dar în primul rând, se dorește reformarea Curții Supreme de Justiție. Autoritățile susțin că reformarea CSJ-ului are ca scop stoparea ilegalităților la acel nivel, dar și că CSJ are practică de unificare judiciară.
Astfel, componența CSJ va fi redusă de la 33 la 17 judecători, iar ultimii vor fi evaluați de o comisie de experți, dintre care marea majoritate vor fi de la Societatea Civilă și Partenerii Externi, dar și de la instituții precum Președinția, Parlamentul, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.
Principala problemă se referă la faptul că judecătorii sunt inamovibili, și nu pot fi dați afară din sistem, dar asta nu înseamnă că aceștia nu poot fi mutați la instanțele de mai de jos – Curtea de Apel sau Judecătoriile teritoriale. Se mizează, evident, pe faptul că mulți din judecători vor pleca de sine-stătător dacă vor fi puși în fața faptului de a munci la o instituție „mai joasă” decât cea de la instanța supremă.
Experții membri ai comisiei vor verifica averea lor și a celor apropiați, dar și deciziile anterioare.
Schimbări și în organele procuraturii. Astfel, PCCOCS ar urma să fie desființată, iar componența Consiliului Superior al Procurorilor va fi schimbată. Astfel, se vor adăuga încă doi reprezentanți ai Societății Civile, unul reprezentat de GUvern, altul de forul Societății Civile al Parteneriatului Estic. Plus, președintele Uniunii Avocaților.
Totodată, la Procuratura Anticorupție și CNA primii ar urma să se ocupe doar de corupția la nivel înalt, iar CNA, de restul. Totodată, una din idei se referă la desemnarea procurorului General. Astfel, procurorul ar urma să fie desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, potrivit Constituției, doar că nu vor organiza concurs, dar vor alege dintr-o listă scurtă de 2 sau 3 candidați propuși de către Ministerul Justiției, care vor organiza concurs.
Va fi scoasă cerința de a lucra minim 5 ani în organele Procuraturii și totodată se va extinde la 10 ani de practică judiciară, deschizând calea către oameni din afara Procuraturii să dețină această funcție. Se va renunța în schimb la ideea Procurorului European.
Parlamentul urmează să înceapă sesiunea de toamnă a acestui an în luna septembrie.