(foto) 9+1 meme-uri și simboluri pe care doar cei născuți în Moldova le-ar înțelege

memuricollage

Sunt asemenea simboluri din viața de zi cu zi, dar și de pe rețelele de socializare, care nu trebuiesc explicate locuitorilor din Moldova. Fiecare le știe istoria, contextul și încărcătura culturală, astfel încât orice eveniment și orice imagine prin filtrul acestor simboluri devine amuzant, uneori trist. Echipa #diez a încercat să colecteze aceste simboluri pentru dăinuire și pentru independență.

#Sacoșă cu calendar

pachet cu calendar

Sacoșa cu calendar (cunoscut ca și culioc cu calendar) este etalonul timpului în Moldova, care demonstrează un contrast, faptul că uitându-te la sacoșă vezi că timpul trece. Totuși, sacoșa rămâne la fel.

La un moment dat, a fost cel mai popular tip de calendar, cred că dacă cineva inventa un alt fel de calendar, acum în Moldova ne-am fi condus după el. Cert este că fiecare măcar odată în viață a avut o asemenea sacoșă.

#Sergiu Sîrbu

În 2013, Sergiu Sîrbu și-a schimbat partidul și a aderat la PDM, astfel de la campania electorală din 2014, Sergiu a reușit să se transforme în simbolul politicianului care este gata să facă orice în campanie electorală. De la să dea cu vopsea, să hrănescă animalele, să curățe drumul, până la să dea hop cu târnăcopul.

Aici îl vedeți în 2014

Aici în 2016

Și desigur aici în 2019.

#Gura Căinarului

gura-cainarului

Vinul din sticlele de Gura Căinarului e simbolul vinului de casă din Moldova, iar moldovenii glumesc că la un moment dat, Gura Căinarului nu mai produce apă minerală, ci anume sticle cu etichete Gura Căinarului, ca apoi fiecare gospodar să-și laude vinul când are oaspeți.

gura11

#Bacalaș

bacalas

Bacalașul și sticlele de Gura Căinarului sunt înrudite, și uneori e foarte greu să le vezi separat, chiar dacă bacalașurile au apărut în Moldova încă anii 90. Atunci, fiecare familie care se respecta avea un set de acest fel de pahare acasă. În prezent, au mai rămas doar piese bune de pus în muzeu.

De asemenea, bacalașul apare în cel mai nou video de prezentare a turismului în Moldova.

bacalas1

#Avicola Floreni

avicola floreni

Cazul cu Avicola Floreni a început cu un accident al Președintelui Dodon, apoi au mai apărut câteva accidente cu implicare mașinilor Avicola Floreni. Acum fiecare șofer care vede în trafic o mașină Avicola Floreni, ori o fotografiază, ori îi este frică, cert este faptul că a devenit un simbol al pericolelor din trafic.

avicolaf

Tricou KOLN/ KLON

tricou koln

În anul 2010, tricourile KOLN au împânzit orașul Chișinău, mai că (sau maică) fiecare al cincilea avea un asemenea tricou. Legenda spune că acestea au fost o donație din partea orașului KOLN, dar care a ajuns la Piața Centrală și se vindeau cu 10-20 lei bucata, un adevărat chilipir, doar că acesta a împărțit populația Chișinăului în două tabere. Prima citea pe tricou KOLN, a doua făcea parte din tabără KLON (căci era popular serialul Clona pe atunci).

Tricoul KLON a devenit un simbol al uniformității.

În 2010, Viorel Mardare scria: „Cândva, demult, oamenii moldoveni purtau pulovere cu inscripția „Boys”. După asta — tricouri „Boss”. Anul acesta, designerul turc a găsit în internet o imagine despre Köln și a hotărât s-o îmbrace pe noi.”

#Maestru

maestru

Fiecare persoană activă din Chișinău, cel puțin o dată în viață, a interacționat cu Maestru Sandu Aristin (unii îl mai scriu și ca Aristid) Cupcea, fie la un eveniment foarte elegant, fie în troleibuz. Dacă îl vedeți, acesta numaidecât vă va recita o poezie și va apăra Limba Română. Datorită faptului că este omniprezent la evenimentele din Chișinău, acesta a devenit simbolul calității unui eveniment.

Dacă Maestru e prezent, înseamnă că un anumit eveniment e de succes. Acesta a putut merge alături și cu regi, și președinți, dar și cu oameni simpli.

maestrucollage

#Geanta de la Piața Centrală

geanta 2

Deși uneori e amuzant, geanta de piața centrală, e un simbol al emigrării, uneori oamenii își pun puținul care îl au și pleacă. Gențile pot fi văzute la punctele de transmitere sau de recepționare a coletelor, de asemenea în piețe, gări sau locuri unde oamenii se adună pentru a pleca.

De multe ori, această geantă adăpostește pachetul cu pachete din fiecare apartament din Chișinău.

#Selfie în oglindă cu Marian Lupu

lupu selfie

Selfie-ul apărut cu Marian Lupu (pe atunci cuvântul selfie încă nu era consemnat de Oxford Dictionary) cu torsul gol într-o oglindă a făcut furori, a creat discuții și flashmoburi. Totuși, acesta a devenit un simbol al faptului că în oglindă suntem ceea ce nu suntem cu adevărat, la fel ca principiile și valorile, la fel ca și selfie-urile din cluburile de noapte, sau politicienii din Parlament.

#Prosopul de Anul Nou

dodon prosop

Acesta este unul din cele mai noi meme-uri, dar care deja a devenit o tradiție de când Igor Dodon a devenit președintele Republicii Moldova. Semnifică un protest, neacceptarea unui fapt, dar și o formă creativă de a trece prin noaptea dintre ani.

La un moment dat fotografia cu Dodon și ștergarul pe cap e cel mai interesant lucru care îl poți vedea pe Facebook, în noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie. Nu e clar dacă tradiția va continua când Dodon nu va mai fi președinte, dar este cert că procedura va folosi nu doar la politicieni.

Unii ar spune că halatul e mai scump, totuși, noi credem că prosopul e mai important. Așa că beți ceai, și nu vă jucați cu focul.

halat dodon

Dacă am omis vreun meme, vă rog să ne spuneți în comentarii.

Vedeți aici și Legendele Internetului Moldovenesc, cât și ce trenduri au existat în Moldova de la declararea independenței. 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente