Dacă ai folosit vreodată Google Earth, ai avut posibilitatea de a vedea locații pe care poate nu le-ai văzut vreodată în realitate. Tehnologia actuală este fascinantă, din acest motiv a fost creat un site special pentru viitorii medici, dar și pentru cei pasionați de explorarea corpului uman. Este vorba de biomap.ro., prima platformă de medicină 3D în limba română.
Ce este BioMap?
O platformă cu peste 650 modele 3D ale corpului uman în dinamica sa, ce include nu doar anatomia completă, ci şi fiziologie, patologie şi intervenţii. Vezi aici harta.
Cu alte cuvinte, cuprinde patologii din majoritatea specialităţilor medicale şi chirurgicale. Spre exemplu, câteva dintre elementele patologice care se pot observa în platformă sunt: infarctul miocardic acut, dezlipirea de retină, cancerul gastric, glomerulonefrita, cateterizarea cardiacă, astmul şi multe altele. Fiecare element 3D este însoţit de o descriere completă atât în limba română, cât şi în limba engleză.
Aplicaţia este disponibil pe telefon, tabletă, laptop sau computer, putând fi descărcată de pe Appstore pentru dispozitivele cu IOS şi de pe Google Play pentru dispozitivele cu Android.
Cui se adresează platforma?
BioMap se adresează nu doar studenţilor la medicină din anii I-VI, ca mediu de învăţare vizual, inclusiv ca suport ajutător pentru materia din compendiul pentru rezidenţiat, ci şi elevilor care învaţă pentru admiterea la medicină şi au nevoie să înţeleagă anatomia. De asemenea, medici rezidenţi o pot utiliza ca suport de studiu în clinică şi când aprofundează specialitatea aleasă. Medicii specialişti sau primari pot folosi BioMap pentru a explica pacienţilor boala într-un mod practic şi elegant.
Cadrele universitare din facultăţile de medicină care urmăresc să ofere prezentări unice şi captivante studenţilor reprezintă un alt grup căruia i se adresează platforma BioMap.
Cine este în spatele proiectului?
În spatele BioMap se găseşte compania de IT, Marsilian, creată de fraţii Mihai Voinea şi Dragoş Voinea, amândoi cu background medical. Echipa, ce numără 12 angajaţi şi colaboratori independenţi, are un total de peste 50.000 utilizatori pe celelalte platforme educaţionale, dedicate tot lumii medicale, ce includ şi Grile-Rezidentiat.ro (cea mai mare platformă de pregătire pentru rezidenţiat din România).
Aplicaţia BioMap a fost creată în parteneriat cu BioDigital, Inc., companie din New York. Acurateţea modelelor 3D este garantată de americani, cu sprijinul echipei interne, dar şi cu sprijinul consultanţilor de la John Hopkins School of Medicine. Acurateţea informaţiilor din limba română este garantată de echipa internă a BioMap.
O unealtă pentru viitor BioMap reprezintă, pe scurt, unealta schimbării modului de învăţare pentru studenţii la medicină din România, tehnologia care asistă medicii moderni în discuţia cu pacienţii şi aplicaţia care facilitează enorm eforturile cadrelor universitare.
Tehnologia permite acum studiul medicinei aşa cum generaţiile anterioare nu şi-au imaginat vreodată. În trei dimensiuni, în dinamica sa, de absolut oriunde din lume.