Controlorul de trafic aerian din cadrul Moldstsa, Eugen Sajin, care a făcut public un incident cu implicarea unei aeronave Air Moldova, a venit cu noi detalii despre caz. Acesta se arată indignat de faptul că autoritățile nu au întreprins nimic pentru a rezolva problema, astfel încât să nu mai avem parte de incidente similare.

„După cum arată studiile internaționale, orice eveniment aeronautic are la bază mai multe cauze care sunt ca un lanț de erori care se suprapun, după cum veți vedea:

#Despre plecarea de personal am vorbit public demult, încă din 2017. Din lipsă de oameni suntem nevoiți să comasăm pozițiile de muncă, respectiv un controlor să facă munca pe mai multe poziții simultan după cum se vede în imagine, ceea ce reprezintă un factor adăugător de oboseală și stres.

69110167_2721558477857372_4424792019780501504_o

#La capitolul personal stăm mult mai rău. În tură atunci au ieșit nu 9 controlori cum se vehiculează în presă ci 5 (!) Respectiv ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice etc. Fac o remarcă, deși controlorii au lucrat la limita minimului de personal, ei au fost responsabili și nu au părăsit locul de muncă, după cum se vehiculează în presă.

#Controlorul a lucrat singur la sector, deși după modelul internațional la fiecare sector de dirijare se lucrează în doi.

#Trainingul și refreshul sezonier care are loc în fiecare primăvară a anului nu a fost efectuat.

#Controlorii aveau restanțe la concedii și ore supralucru, respectiv un factor în plus pentru oboseală cronică.

#Structura spațiului aerian este învechită. Procedura de decolare (SID) urmată de aeronava A320 trece exact prin Zona de salturi cu parașutism. La fel e și cu aterizările (STAR). Majoritatea trec prin această Zonă.

#Incidentul nu a fost raportat prin sistemul intern, ceea ce denotă un eșec total al sistemului de raportare. Lumea se teme să raporteze fiindcă vor fi pedepsiți.

#Există probleme de echipament, dar astea sunt gata să le prezint în cadrul unei comisii independente” scrie Sajin într- postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai declară că controlorii au fost sancționați aspru și că a realizat o investigație independentă care am transmis-o către AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ a Republicii Moldova, care s-a sesizat și a promis niște măsuri corective.

Amintim că, la data de 23 iunie, o aeronava „A 320”, care executa o cursă avia a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, era cât pe ce să se ciocnească în aer cu un avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aerodromul de la Vadul lui Vodă.