În Moldova sunt 2 818 228 de cetățeni cu drept de vot care au viză de reședință

alegeri-moldova

Potrivit CEC numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) este de 3 285 894. Cu toate aceste, doar 2 818 228 de cetățeni cu drept de vot au viză de reședință în una din localitățile din țară.

„Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării – 224 250 de persoane – și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova – 243 416”, menționează CEC în comunicatul de presă.

Populația Moldovei descrește din cauza migrației. Biroul Național de Statistică a prezentat date oficiale care arată că de la începutul anului 2019, în Moldova locuiau 2,68 de milioane de persoane cu reşedință obișnuită, adică cei care nu și-au schimbat locul de trai în ultimele 12 luni. În ultimii ani locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională, astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 mii persoane, iar 110 mii persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind migranții reîntorși.

Totodată, potrivit unei hotărâri aprobate de CEC, pe 22 august, au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al doilea pentru desfășurarea alegerilor locale generale din 20 octombrie.

Pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale, în circumscripțiile uninominale nr, 33, 50, 48 și nr. 17 vor fi organizate alegeri parlamentare noi, după ce deputații Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Melnic și Vlad Plahotniuc au renunțat la mandat.

Deocamdată, doar câțiva politicieni și-au anunțat intenția de a candida la alegerile locale și parlamentare anticipate pe anumite circumscripții. Este vorba de Vitalie Marinuță din partea Partidului Verde Ecologist.

PPEM a anunțat că va participa la alegerile locale din 20 octombrie, dar și la parlamentarele noi pe circumscripții.

Valeriu Munteanu va candida la funcția de primar al capitalei și va vorbi despre geopolitică.

Mihai Popșoi, vicepreședinte al PAS a menționat că Andrei Năstase ar urma să fie candidat la primărie din partea blocului ACUM.

Socialiștii au spus că nu vor avea candidat în circumscripția 50, Europa de Vest, unde a câștigat Maia Sandu. Potrivit Zinaidei Greceanîi, președinte al PSRM, la Nisporeni ar urma să candideze Pavel Artamonov, care a candidat și pe 24 februarie la alegeri. În circumscripția 33, unde a câștigat Andrei Năstase socialiștii o vor înainta pe Svetlana Popa. n Transnistria, socialiștii vor avea același candidat, Vitalie Eftodi, care a luat 4663 de voturi.

Candidatul Partidului Democrat din Moldova pentru circumscripţia Nr. 17 Nisporeni este preşedintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeş.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente