Dodon spune că nu au fost înstrăinate cotele de capital ale Avia Invest: „Contractul trebuie să fie reziliat”

control-aeroport-web-920×504

Igor Dodon spune că dreptul de gestiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) nu a fost cedat companiei străine NR Investments Ltd. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Am discutat la ședință un singur subiect. Nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest. Sunt aceeași proprietari ai companiei, mai mult, este blocată posibilitatea de a ceda cotele de capital ale Avia Invest. Contractul care a fost încheiat în 2013 cu un investitor străin trebuie reziliat. Există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. Vă dau doar un exemplu: În 2013, conform unui contract, dreptul de gestiune a aeroportului a fost cedat unui investitor pentru o perioadă de 49 de ani, în schimb, investitorul s-a angajat să investească în aeroport 224 milioane de euro. De asemenea, conform acordului, investitorul are dreptul să perceapă de la fiecare pasager 9 euro. În 2018, am avut 2,8 milioane de pasageri, ceea ce înseamnă peste 24 milioane de euro. Acum, înmulțiți această sumă la 49 (de ani), iese aproape un miliard de euro. Pentru cei care se laudă că au semnat un acord în interesul statului, unde este acest interes? Contractul trebuie reziliat, iar fiecare persoană care a fost implicată în semnarea acestui contract trebuie audiată”, a declarat Dodon.

Reamintim că, recent a apărut o informație, conform căreia, Aeroportul Internațional Chișinău și-a schimbat proprietarul, sau mai bine zis proprietarul companiei care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă, noua companie este NR Investment LTD, o companie din Guernsey, Insulele Canalului Mînecii, teritoriu sub dominionul Marii Britanii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente