Ziua de 23 august este un plină de contraste, deoarece comemorarea evenimentelor din cel de-al doilea război mondial a stârnit întotdeauna divergențe în Republica Moldova, iar dacă unii sărbătoresc evenimente cu tentă triumfalistă, alții preferă să comemoreze victimele. Același lucru se întâmplă și la nivel de conducere: președintele țării a ales astăzi să sărbătorească victoria eliberării de sub ocupația fascistă, iar prim-ministra a ales să comemoreze victimele regimurilor totalitare și autoritare.

Deși, în ultimele zile au existat câteva „confruntări” ideologice referitor la data de 23 august, astăzi, fiecare a făcut cum i-a fost pe plac. Chiar dacă Guvernul a aprobat ziua de 23 august zi de doliu, președintele țării nu a fost de acord cu acest lucru. Inițial, Dodon a spus că Guvernul nu are dreptul să decidă fără demers în Parlament, iar Maia Sandu a spus că nu există vreo lege care ar putea opri Guvernul să declare această zi, zi de doliu. Până la urmă, Maia Sandu a declarat că ea va participa la comemorare, iar ce face Dodon e doar treaba lui. Așa că drumurilor lor s-au despărțit (la propriu), Dodon a mers astăzi la Comrat, iar Maia Sandu a rămas la Chișinău.

Maia Sandu a participat astăzi la un eveniment de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Prim-ministra a citit un discurs de condamnare ale acestor regimuri totalitare în fața Guvernului, alături de miniștrii îmbrăcați în negru.

De cealaltă parte, Igor Dodon, a mers la Comrat. Acolo, împreună cu bașcana Irina Vlah, a participat la o ceremonie solemnă de depunere a florilor la Complexul memorial și i-a felicitat pe locuitorii orașului cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă.

„I-am felicitat pe locuitorii orașului Comrat și ai întregii autonomii cu ocazia acestei date importante și am subliniat în mod deosebit că evenimentele din august 1944 sunt percepute de marea majoritate a populației Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării și a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice. Sunt ferm convins că cei care nu respectă trecutul nostru, nu au viitor, iar eroismul inegalabil al strămoșilor noștri în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei trebuie să servească drept model de bărbăție și de perseverență pentru generația tânără”, a menționat Dodon.

68955659_2308507342723480_6290733534961205248_o (1)