Guvernul a aprobat o hotărâre în cadrul ședinței de astăzi, conform căreia ziua de 23 august va fi zi de doliu, cu arborarea steagului în bernă. Deși, conform documentului aprobat ziua de 23 august a fost declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, Igor Dodon a menționat într-o conferință de presă că Guvernul nu poate declara zi de doliu dacă nu a fost un demers la Parlament.

Maia Sandu a venit cu precizări la acest subiect:

„Cred că trebuie să comemorăm victimele regimurilor totalitare și autoritare. Mulți cetățeni au avut de suferit din cauza nazismului și a stalinismului. Credem că astfel de momente educă societatea. Ce ține de declarațiile făcute astăzi, nu există vreo prevedere legală care să interzică Guvernului să declare zi de doliu. Noi considerăm că avem dreptate. Cetățenii sunt în măsură să decidă cine e corect”, a menționat Maia Sandu.

Comemorarea evenimentelor din cel de-al doilea război mondial a stârnit întotdeauna divergențe în Republica Moldova, iar dacă unii au numit unele evenimente cu tentă triumfalistă, alții au preferat să comemoreze victimele. Anterior, Igor Dodon menționa pe pagina sa de facebook despre intenția de a organiza un concert dedicat „eliberării Moldovei de fascism”, Maia Sandu însă a punctat că pe 23 august, va invita pe toți la comemorarea „tuturor victimelor regimurilor totalitare”.