Guvernul a aprobat în ședința de astăzi că ziua de 23 august este zi de doliu. În această zi, în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă drapelul de stat.

În ziua de 23 august, la ora 10.00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, indiferent de ideologie, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere.

Decizia a fost luată în contextul Rezoluției Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conștiinţa europeană şi totalitarism, prin care se condamnă în mod ferm și neechivoc crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare şi se solicită declararea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, care să fie comemorată cu demnitate și imparțialitate.

Astfel, ziua de 23 august a fost declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.

Guvernul recomandă:

#autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor să renunțe, în aceste zile, la desfășurarea acțiunilor distractive cu caracter de masă;

#Instituției publice naționale a audiovizualului „Compania TeleradioMoldova” să asigure difuzarea în cadrul emisiunilor radiofonice și televizate a materialelor consacrate evenimentului respectiv, cu anunțarea unui moment de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare la 23 august, ora 20:00.

Comemorarea evenimentelor din cel de-al doilea război mondial a stârnit întotdeauna divergențe în Republica Moldova, iar dacă unii au numit unele evenimente cu tentă triumfalistă, alții au preferat să comemoreze victimele. Anterior, Igor Dodon menționa pe pagina sa de facebook despre intenția de a organiza un concert dedicat „eliberării Moldovei de fascism”, Maia Sandu însă a punctat că pe 23 august, va invita pe toți la comemorarea „tuturor victimelor regimurilor totalitare”.