Ministerul Sănătății este rugat să elimine interdicția de a vinde încălțămintea „second hand”. Care este argumentul comercianților

58e1a7a542e111a8357780b83489674f

Importatorii de mărfuri „second-hand” solicită scoaterea restricțiilor la introducerea în țară a încălțămintei folosite. Oamenii de afaceri spun că interdicțiile au fost impuse nejustificat și au favorizat pe parcursul anilor concurența neloială, iar consumatorul a fost privat de o diversitate a calității la aceste tipuri de produse la prețuri accesibile.

Potrivit Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, businessul din domeniu spune că statul a introdus câțiva ani în urmă restricțiile din perspectiva pericolului pe care ar putea să-l prezinte încălțămintea „second-hand” pentru sănătatea publică. În cadrul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au spus că susțin eliminarea restricțiilor la importul încălțămintei second hand. Acestea, ca și hainele folosite, sunt supuse dezinfectării până a fi introduse în țară, scrie bizlaw.md.

Potrivit importatorilor, deși este interzis importul și comercializarea încălțămintei second hand, aceasta se vinde în piețele din țară. Astfel, oamenii de afaceri spun că prin impunerea interdicțiilor crește contrabanda cu aceste produse, iar statul are doar de pierdut. Doar în 2016, în țară au intrat peste 200 de TIR-uri cu haine second hand. Calculele estimative arată că dacă ar fi exclusă interdicția, anual în țară ar intra circa 100 de TIR-uri cu încălțăminte folosită.

Vămuirea unui singur camion cu această marfă, care e cu o treime mai scumpă de cât hainele de mâna a doua, ar aduce bugetul statului între 400 și 450 de mii de lei. Reieșind din aceste cifre, reprezentanții comunității de afaceri spun că statul ratează anual cel puțin 45-50 de milioane de lei, bani care alimentează economia tenebră.

Prin urmare, importatorii solicită autorităților statului să modifice Hotărârea Guvernului privind importul şi comercializarea unor mărfuri de uz personal folosite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente