Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Cu această ocazie am pornit să explorăm istoria și tainele muzeelor din Capitală. În acest articol veți afla toată istoria muzeului, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.
În a patra ediție vă relatăm despre Casa-muzeu Alexandr Pușkin.
Adresa: Anton Pann 19, (în spatele ASEM).
Transport: Nu există vreun transport public care circulă în direcția muzeului, dar prin zonă circulă troleibuzele 7, 10, 11, 12, 16, 24 și 25; microbuzele 103, 108, 123, 129, 135, 138, 152, 162, 171, 174, 192; autobuzul 5.
Număr de telefon: (022) 29-26-85, (022) 242 653
Program de lucru: Marți-Duminică între orele 10:00-16:00
Prețul biletului: 5-15 lei.
Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un muzeu și, totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Casa-muzeu A.S. Pușkin a fost deschisă pe 10 februarie 1948. În muzeu, sunt expuse materiale referitoare la viața poetului din Chișinău – tablouri, printuri, obiecte a artei decorative de la sfârșitul secolului XVIII-lea începutul secolului XIX, sculpturi, precum și ediții ale operelor sale scrise în Basarabia.
Muzeul păstrează materialele originale de la sfârșitul secolului XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, ediții ale operelor Pușkin scrise în Basarabia, expoziții de arte și meserii, sculpturi, tablouri, gravații.
Marele poet rus, Aleksandr Sergheevici Pușkin, a fost silit de autoritățile țariste să părăsească Capitala Rusiei pe o perioadă de trei ani. La 21 septembrie 1820, el ajunge în Chișinău și se stabilește în casa negustorului Naumov (astăzi transformată în muzeu). În doar trei ani, poetul scrie poemele: „Țiganii”, „Șalul negru”, „Lui Ovidiu”, „Grecoaica fidelă, nu plânge”, prima parte a celebrului roman în versuri „Evghenii Oneghin” și altele, incluse în circuitul valorilor universale. La Chișinău, Pușkin este prezent deseori printre elita oamenilor de cultură de aici, scriitorii C. Stamati, C. Negruzzi, familia Donici și alții, ulterior cunoscuți drept clasici ai literaturii române.
Casa-muzeu reprezintă un complex alcătuit din patru clădiri, care făceau parte din două proprietăţi imobiliare, comasate în perioada postbelică. Întreg complexul a fost restaurat în anul 1982, păstrându-și toate aspectele până-n prezent.
Întrebarea 1 pentru concursul de corespondent diez: Din ce motiv Alexandru Lebedev fondator și CEO al site-ului diez.md și-a vopsit părul în mov în luna martie?
*Comentariu: Răspunsul va fi considerat complet doar dacă atașați linkul știrii de pe diez unde ați găsit răspunsul corect.
Cea mai veche clădire a complexului este casa-muzeu A.S. Puşkin, aceasta, iniţial, era situată în mijlocul grădinii, orientată cu faţada spre est. Pentru două luni, din 21 septembrie până în octombrie 1820, în această casă s-a oprit poetul rus Alexandru Puşkin. Ulterior, casa a intrat în componenţa unei clădiri aliniate perimetral străzii Anton Pann.
Este o casă cu o structură tradiţională, alcătuită din trei camere, aflate de o parte şi alta a unei tinzi centrale. Faţada este simetrică, cu o compoziţie alcătuită din cinci axe, patru goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Casa este acoperită cu o învelitoare înaltă, în patru ape.
monument.sit.md
Proprietatea negustorului Ivan Naumov, se afla la colţul ascuţit al cartierului, format la intersecţia străzilor Anton Pann şi Pruncul.
În 1948, pe 18 februarie, conform deciziei de organizare a casei-muzeu A.S. Puşkin, complexului de clădiri i s-a donat proprietatea vecină, a cărei construcţii au fost distruse în timpul celui de al doilea război mondial, scrie monument.sit.md.