(doc, foto) „Să fac share la un meme pe Facebook sau nu?”. Cum e să fii cel mai tânăr secretar de stat din Moldova

fotomain

Adrian Băluțel are 26 de ani, a fost mereu implicat în activități legate de tineret, iar, recent, a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Adrian răspunde de direcția tineret și sport din cadrul ministerului și este cel mai tânăr secretar de stat din Moldova. Deoarece scriem pentru și despre tineri, am hotărât să aflăm cum e să-ți petreci timpul la 26 de ani, având responsabilități de demnitar public.

Începând de la momentul în care a luat decizia și până la cele mai stranii lucruri pe care le-a întâlnit la Guvern, aflați în interviul de mai jos.

#Despre Adrian

Adrian are 26 de ani. Este originar din Chișinău. A făcut studii de licență la ASEM, după care a urmat un program de masterat la Colegiul Europei, Natolin (Polonia). Aici am putea adăuga multe, dar vă lăsăm pe voi se descoperiți CV-ul anexat mai jos:

#Cum a ajuns în funcția de secretar de stat

Pe 1 august, în cadrul ședinței Guvernului, Adrian Băluțel a fost propus în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Propunerea a fost aprobată, iar Adrian a mers la Guvern, acolo unde și-a început activitățile, de care răspunde (despre acestea veți afla mai jos).

cab balutel
Biroul lui Adrian Băluțel din incinta Guvernului

Cum s-a întâmplat totul? Adrian ne povestește că a fost implicat în organizații de tineret de mai mulți ani. Nu se gândea să obțină vreo funcție în Guvern, ținând cont de faptul că avea un job full-time, dar era implicat și într-o organizație de tineret politică.

„Neașteptat pentru mine, a venit această propunere de la doamna ministră Liliana Nicolaescu-Onofrei. Mi s-a spus că e nevoie de o persoană în care să existe încredere politică, care să cunoască sectorul și să știe istoricul ministerului. Am avut onoarea să am încrederea doamnei ministre. Mi-a luat ceva timp ca să iau decizia. Știam că asemenea oportunități nu vin așa des în viață, totodată știam că este vorba de o responsabilitate foarte mare. Totuși, m-am gândit, pentru că mereu am lucrat pentru tineri, de ce să nu o fac la nivel guvernamental”, povestește Adrian.

67566063_2530587053669050_2997150607191572480_n

Totodată Adrian spune că unul dintre motivele principale pentru care a acceptat această funcție este că vrea să modifice percepția oamenilor față de tinerii care se implică în politică:

„În ultimii douăzeci și ceva de ani de independență, s-a făcut tot ca tinerii să creadă că politica este o mizerie. Puțini înțeleg că organizațiile politice de tineret sunt centrate pe nevoile tinerilor. Sunt aceleași ONG-uri, doar cu agendă politică, care cer de la Guvern să se implementeze lucruri pentru tineri. Prin această funcție, inclusiv, am vrut să arăt că persoanele care vin din zona politicului sau care au făcut parte din organizații de tineret politice pot educa tineri onești și responsabili. Vreau să avem modele de politicieni tineri activi, cu care poți ușor comunica, nu prin bodyguarzi sau secretari, și asta trebuie să vină din organizațiile de tineret politice. Din acest motiv m-am bucurat că în postura de președinte al Organizației de Tineret PAS voi avea și o poziție de demnitate publică, astfel voi putea să arăt că tinerii din partide pot crește”, mai adaugă Adrian.

#De ce este important să avem tineri în funcții publice

Odată cu schimbarea Guvernului, în funcții publice au ajuns mai mulți tineri. De ce este important să avem tineri și cum ne poate ajuta acest lucru, vedeți mai jos.

„Noi nu ne gândim atât de des că ceva nu se poate de făcut, noi ne gândim cum să facem ca aceste lucruri să funcționeze. Acesta e un lucru bun pe care îl aduc specialiștii tineri. Cu părere de rău, am avut în politica moldovenească anumite figuri care au demonstrat exact ceea ce spune poporul, că vârsta este corelată cu experiența și au demotivat participarea politică a tinerilor. Este important să arăți că tu ai competențe, ai dorința să înveți rapid, iar în momentul în care ești pus în funcție trebuie să poți să valorifici de experiența celor din echipa ta”, ne explică Adrian.

#Când începe ziua de muncă și ce presupune activitatea unui secretar de stat

Adrian vine la birou, de obicei, la ora 7:30 și nu iese mai devreme de ora 19:00. La momentul de față, 20% din muncă este efectuată în teren și 80% din muncă este efectuată în cadrul biroului.

Activitatea lui Adrian presupune:

1. Activități incluse în agenda de zi cu zi la direcția tineret și sport: participare și desfășurare de evenimente, avizare de acte, răspuns la scrisori, clarificarea și rezolvarea restanțelor din trecut, rapoarte, discursuri ce țin de prezentarea viziunii ministerului.

67892661_1117961665069432_8851652968257159168_o

2. Revizuire și audit complet a ceea ce s-a făcut în ultimii ani de direcția tineret și sport, dezvoltarea și implementarea strategiei a sectorului de tineret și sport, revizuirea contractelor de grant, analiza mai mult sesizări ce țin de managementul banului public și suspiciuni de corupție.

3. Lucru asupra unei strategii pe domeniul sport, modul de finanțare a federațiilor, îmbunătățirea curriculei în școli.

4. Chestii administrative.

68508024_2534528996608189_4657593549464797184_o

#Între sesizări și scopuri propuse

Atunci când a acceptat funcția, Adrian deja avea stabilite în agendă lucruri pe care vrea să le modifice sau să le implementeze. Prioritar pentru el sunt două lucruri:

1. Un hub pentru tineri, la nivel național, și centre (cu adevărat) prietenoase tinerilor.

„Să avem spații care nu vor fi doar la cheie pentru evenimente, unde tinerii să poată petrece timpul liber, unde să se poată auto-organiza. Să avem centre multifuncționale și bine dotate”, explică Adrian.

Când le-am putea avea? Adrian ne dă un termen de 1 – 2 ani.

2. Edificii sportive bine echipate.

„Vreau să văd, cel puțin, câteva edificii sportive, la nivel local, bine echipate. Școli unde sportivii se pot pregăti de competiții, astfel încât să poată onora drapelul țării noastre”, explică Adrian.

Când le-am putea avea? Adrian ne spune că aici e mult de lucru, dar până la anul viitor, și-a propus să avem cel puțin 1-2 edificii de acest gen.

Chiar dacă și-a stabilit niște priorități, altele a trebuit să le preia din mers: sesizările în cazurile de corupție în federațiile sportive, privatizarea unor spații sportive sau contracte abuzive.

#Când și cum putem facem ora de educație fizică mai atractivă pentru elevi

Un alt moment important este curricula educației fizice. Această problemă a fost adusă în discuție de mai multe ori în spațiul public.

„Educația fizică este urâtă de elevi, deoarece nu este centrată pe ideea cât de benefic este să faci mișcare”, ci pe normative, pe care elevii mai puțin pregătiți fizic nu le pot îndeplini, și respectiv, au note proaste”, ne spune Adrian.

Soluții propuse de Adrian? La momentul de față, deja se operează modificarea curriculei, în continuare vom pune accent pe pregătirea profesorilor, conectarea federațiilor de sport cu școlile.

Când le-am putea avea? Adrian ne spune că este posibil de modificat toate aceste elemente în doi ani.

#Ce salariu are un secretar de stat

Nu avem un răspuns exact la această întrebare. Băluțel ne spune că nu este gata documentația, salariul oficial îl va cunoaște în câteva săptămâni.

„Presupun că salariul net ar trebuie să fie în jur de 13 mii de lei, dar nu știu. Aveam un salariu mai mare la jobul din sectorul privat. Eu cred că acesta este un salariu suficient. Sunt oameni în țară care au salarii mult mai mici. Dacă îți i-ai mâncare de acasă, nu mergi în fiecare zi să te distrezi în oraș, mai lași mașina acasă, mai mergi cu transportul public, îți ajunge. Nu am întrebat ce salariu voi avea când mi s-a propus funcția, am știu că indiferent de care ar fi salariul, am să accept această poziție. Dacă era vorba de un salariu mult mai mic eu oricum veneam. Probabil, peste un an spuneam că nu pot trăi din acești bani dar, la momentul de față, nu m-am gândit la salariu, pentru că propunerea a fost o onoare pentru mine”, ne spune Băluțel.

fotob

#Costum la patru ace și alte chestii ciudate la Guvern

Până acum Adrian a lucrat în sectorul privat și nu a avut o funcție de stat. Atunci când a ajuns la Guvern s-a ciocnit cu lucruri mai puțin obișnuite pentru el:

1. Trebuie să fii la costum. Sunt adept al formalităților, dar nu sunt adept al extremelor. Recent, am mers la un eveniment cu tineri și m-am simțit prost că pentru că eram îmbrăcat, pe stadion, în costum.

2. Înțeleg chestiile de protocol, dar mă simt extrem de incomod când o persoană în vârstă se adresează la dvstră. Cu echipele cu care lucrez am păstrat următoarea regulă: la evenimente protocolare respectăm protocolul oficial și vorbim între noi la dvstră, în tot restul timpului lucrativ am trecut la tu.

3. Mi s-a părut bizar că foarte puțini manageri s-au ocupat de dezvoltarea profesională a oamenilor din subordine, nu am găsit vreun plan de traininguri, în afară de cele formale.

4. Am fost uimit să aflu că mașina de serviciu era destinată doar secretarului de stat, iar persoanele din direcție nu aveau acces la ea. Acum toți au acces la această mașină.

5. Nu am găsit un plan de activitate în unele direcții, astfel ca să fie clar cine și ce face în fiecare zi.

#Cu sau fără meme-uri? Ce faci cu pagina de Facebook atunci când ești tânăr, dar și secretar de stat

Pe de o parte e tânăr, pe de altă parte este funcționar public. Acum, ce facem cu pagina de Facebook? Mai distribuim meme-uri sau totul devine super-oficial? Adrian ne-a povestit cum se descurcă la acest capitol.

„M-am gândit de vreo două, trei ori: să scriu un comentariu funny la un prieten la o postare sau nu, să fac share la un meme sau nu, să postez un cântec sau nu. Nu sunt constrâns din cauza clauzelor contractuale, dar pentru că este o presiune socială. Cineva poate interpreta greșit ceea ce distribui, iar eu, cel mai puțin nu îmi doresc ca dintr-un fleac cineva să facă un subiect mare de discuție, care să acopere agenda pe care o avem. Tu nu vrei ca oamenii să discute despre faptul că tu asculți Metallica sau altceva”, explică Băluțel.

A luat o decizie. Pagina de Facebook rămâne mai mult pentru activitățile pe care le are în cadrul ministerului, iar Instagramul pentru viața de după culise: „Acolo găsiți ce mănânc, ce beau, ce fac după și în timpul lucrului”, ne mai spune Adrian.

fb insta

#Mai rămâne timp pentru „tinerețe”?

Odată ce a ajuns în funcție, timpul liber s-a redus. Totuși și-a asumat că merge cel puțin de două ori pe săptămână la sală, serile după ora 21:00 le petrece cu prietena, iar ziua de duminică e dedicată familiei și prietenilor.

Ultima carte citită: Sapiens, de Noah Harari. Viitoarea pe listă: Inteligența emoțională, de Daniel Goleman.

Întrebarea 1 pentru concursul de corespondent diez: Din ce motiv Alexandru Lebedev fondator și CEO al site-ului diez.md și-a vopsit părul în mov în luna martie?
*Comentariu: Răspunsul va fi considerat complet doar dacă atașați linkul știrii de pe diez unde ați găsit răspunsul corect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente