George Soros promite să mărească finanțarea pentru Universitatea Central-Europeană din Budapesta

6AKX4DGYMEI6RIIPWUKUNMIHKY
Foto: Washington Post

Fundația Open Society, a filantropului american de origine maghiară, George Soros, promite să mărească finanțarea pentru Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta pe fundalul înăspririi rezistenței guvernului ungur față de instituția privată de învățământ.

Filantropul și-a anunțat decizia într-o scrisoare deschisă în care a menționat că deși universitatea a fost forțată de guvernul lui Viktor Orban să-și mute programele de studiu acreditate de SUA în Viena, va lupta pentru un loc în viața academică și științifică a Budapestei prin programele rămase în vigoare la Budapesta.

Mai mult, acesta a menționat că va aloca și mai multe mijloace financiare pentru a susține activitatea CEU în Budapesta.

Amintim că Universitatea Central Europeană a fost forțată să-și închidă programele acreditate de SUA în Budapesta, după ce guvernul a promulgat o lege prin care a obligat instituțiile de învățământ străine din Budapesta să aibă campusuri fizice și în țările care acreditează programele, dacă doresc să-și continue activitatea pe teritoriul Ungariei. În răspuns, la începutul acestui an, CEU și-a mutat o parte din programe în Viena.

Universitatea Central Europeană este o instituție de studii post-universitare în științe sociale și umaniste, recunoscută pe plan internațional. CEU contribuie la dezvoltarea societăților deschise în Europa Centrală și de Est și în țările fostei Uniuni Sovietice, prin promovarea unui sistem educațional în care ideile sunt examinate din punct de vedere creativ, critic și comparativ. Universitatea Central Europeană oferă în fiecare an burse de studii pentru programe de masterat și doctorat studenților din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente