Dodon recomandă Guvernului să suspende decizia ANRE de a majora tariful la energia electrică

69078720_3503401146352532_564890831962505216_n

Igor Dodon a venit cu o reacție la decizia ANRE de a majora tariful la energia electrică. Președintele spune că acțiunea ar fi „o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări” și că „nu are la bază calcule temeinice și justificate”.

Prin urmare, Dodon recomandă Guvernului să întreprindă măsuri prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia ANRE, pe care o califică „iresponsabilă și lipsită de argumentare”.

„Instituția, care trebuie să acționeze absolut independent de factorul politic și să asigure o reglementare a pieței energetice strict conform legislației și metodologiilor aprobate, încearcă să transfere pe umerii cetățenilor și economiei povara guvernării iresponsabile și populiste a democraților”, spune Dodon.

Președintele a mai declarat că ANRE s-a conformat anul trecut obiectivelor electorale ale PD, revăzând nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, plasând o bombă sub sistemul energetic al țării. „Deși încă la început de an întreprinderile din sectorul dat au făcut adresări către ANRE pentru a reveni la respectarea metodologiilor de calcul a tarifelor, conducerea ANRE, instalată de Partidul Democrat, a preferat să tergiverseze adoptarea deciziilor, agravînd situația și mai mult.”

Mai mult, Dodon consideră că Guvernul trebuie să vină și măsuri concrete de sporire a gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici. În acest context, președintele a spus că săptămâna viitoare va veni cu o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, majorând astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului. „Aceasta va permite să acordăm ajutor unui număr mai mare de cetățeni aflați în dificultate. Totodată, urmează a fi revăzută Hotărîrea Guvernului nr. 1167, pentru a majora cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului.”

Potrivit deciziei ANRE de ieri, 16 august, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh. Prețurile ajustate, în linii mari, au revenit la nivelul prețurilor din anul 2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente