(foto, video) „În Moldova lucrăm după o lege a publicității din secolul XX”. Interviul lui Cristian Saulea pentru IQads

z9a9986-2-cover-800

Cristian Saulea, directorul executiv al agenției publicitare din Moldova – Parsec, a vorbit într-un interviu pentru IQads, una dintre cele mai populare platforme de creativitate online românești, despre publicitatea autohtonă.

Saulea a vorbit despre cum a evoluat publicitatea în Moldova de-a lungul timpului și despre propria experiență în acest domeniu.

„Dacă mă uit în urmă la primele produse sau campanii, pe care am pus mâna, nu am nici un sentiment de rușine. Da, noi toți cu mintea și experiența de azi putem să ne dăm deștepți. Probabil nu aș schimba nimic, pentru că fiecare perioadă are farmecul și lecțiile sale.

Ca să îți dau un exemplu, lucrând în comunicare politică, în 2014, când s-a liberalizat regimul de vize pentru Republica Moldova, cu echipa PLDM, cu oamenii talentați de la Atelierul Sergiu Prodan și alți meseriași, am făcut împreună o campanie bună: „Liber în Europa, fără vize.”

„Și mai sunt produse, campanii, evenimente, care și peste ani de zile arată proaspăt și decent. Dar nimic din asta nu se întâmpla, dacă nu făceam echipă cu oameni buni.

În lumea comunicării, PR-ului, Marketing-ului ești un nimeni, dacă nu lucrezi într-o echipă bună. În spatele oricărui fleac stă munca multor oameni, de la idee, până la realizare. De asta, mi se pare foarte amuzant când mai citesc despre oameni-orchestră, care fac și își asumă tot, desigur, tot ce a ieșit bine. Dacă un om din profesia noastră este mai popular decât clienții săi și munca pe care o face, eu îmi pun întrebări.”

#Despre piața de publicitate în Moldova

„Piața din Moldova e interesantă și colorată, cu multe nuanțe culturale, dublate în două limbi, română și rusă. Avem pe deoparte multe produse creative, pe de altă parte produse de comunicare care sunt parcă din anii ‘90 (o perioadă chiar le adunam pe blog), iar la mijloc un gol, care treptat se umple cu produse și campanii decente, după părerea mea. Dar piața e mică, de asta mulți profesioniști migrează spre România, Ucraina, Rusia sau alte țări.”

„În Moldova lucrăm după o lege a publicității din secolul XX, care a fost adoptată în ‘97. Chiar dacă s-a umblat la ea de multe ori cu amendamente, care au creat și mai multă confuzie, ea tot a rămas pe un „schelet” din secolul trecut. E fix cum ai avea o casă veche, la care ai tot înnoi fațada, dar ce-i după ușă și cum încă se țin pereții, asta deja e altă istorie.”

#Despre motanul Lunohod care s-a lansat în campania electorală

„Cu politica nu ne ocupăm, dar am decis la alegerile parlamentare din 2019 să venim cu propriul candidat de alternativă, motanul Lunohod. Și a rupt, pe facebook, în media locală, internațională, am apărut chiar și la BBC Russia. Prin regiuni oamenii lipeau alături de fețele politicienilor, posterul cu motanul Lunohod, candidatul de alternativă.”

lunu-timesquare-ad-full

Vezi într-un material semnat de echipa #diez când și cum s-a lansat motanul în politică.

Despre activitatea pe care o practică de mult timp, Cristian precizează următoarele: „În toată munca noastră, ne străduim să punem în prim plan oamenii și ideile bune, în jurul cărora construim istorii, povești, le dăm sens. Fie prin design, video sau pur și simplu un text bun.”

Vezi interviul integral AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente