(live) Parlamentul discută ridicarea imunității lui Ilan Șor

48542224016_c8c700b3f3_h

Deputații dezbat ridicarea imunității lui Ilan Șor, solicitată de către procurorul General Dumitru Robu. Solicitarea este făcută în baza acuzațiilor cu privire la dosarul furtului miliardului, dar și părăsirea ilegală a țării.

Deputații au votat ridicarea imunității lui Ilan Șor.

UPDATE 19:46: Deputatul PD, Dumitru Diacov a avut o intervenție și el. Noi am votat Procurorul General. Noi pledăm ca în Moldova să se clarifice tot, inclusiv chestia asta cu miliardul. Noi și azi vom vota pentru propunerea Porcurorului General. Dar ceea ce se cere, și ce se vrea, să nu se transforme într-o lupte politică între părți.

UPDATE 19:40: Luări de cuvânt au fost și din partea lui Alexandru Slusari, deputat al Blocului ACUM și a lui Vlad Bătrîncea, deputat PSRM. Ambii au spus că nu așteaptă lecții de la „avocați ai miliardarilor” și că susțin acțiunile procurorului General Interimar. „Imunitatea Parlamentară nu este pentru bancheri și hoți. Ea este pentru aleșii locali ca să fie liberi să se exprime. Închipuiți-vă că noi la data de 8 iunie nu am fi avut imunitate Parlamentară. Știți unde am fi?”, a declarat Vlad Bătrîncea.

UPDATE 19:30: Denis Ulanov, deputat al Partidului Șor anunță că deputații prezenți din partea fracțiunii se vor abține de la vot. După finalizarea discursului acestuia, membrii fracțiunii au părăsit sala de ședințe.

UPDATE 19:21: Întrebările către Procurorul General Interimar Dumitru Robu s-au încheiat. Urmează două luări de cuvânt. Primul este deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov. Acesta a făcut o „previziune” către deputații din majoritate: În curând o să începeți a mânca precum câinii. Asta e doar o chestiune de timp. Totodată, Ulanov le-a reproșat că nu au susținut inițiativa lor că vor să ridice imunitățile. Tot ceea ce e astăzi, este din cauza lui Dodon. Dacă Șor ar fi aici ar povesti câți bani i-a dat lui Dodon și PSRM, cel puțin la început.

UPDATE 19:15: Procurorul DumitruRobu susține că a fost constituit un alt grup de procurori care investighează frauda bancară, din componența căruia nu fac parte foștii procurori care s-au ocupat anterior de aceste cauze penale.

UPDATE 19:15: Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea a insistat că „a existat un grup criminal organizat”, făcut de oameni care aveau o invluență asupra Parlamentului, Guvernului și a altor instituții. Totodată, acesta spune că autoritățile au achitat bani pentru nimic pentru rapoartele Kroll deși de acest lucru trebuiau să se ocupe autoritățile. „Asta este prea puțin pentru a înțelege ce a avut loc, și e prea puțin pentru că cetățenii achită astăzi pentru banii furați”.

UPDATE 19:00: Alexandru Slusari spune că în calitate de președinte a Comisiei Speciale care anchetează furtul miliardului, spune că „mai bine târziu, decât niciodată” dar și că apreciază curajul Procurorului și că știe cât de tare se opune sistemul. Deputatul afirmă că din 2015 durează o expertiză financiară cu privire la această fraudă. Slusari l-a întrebat pe Robu dacă frada bancară este un dosar, sau mai multe dosare, la diferiți procurori. Dumitru Robu a spus că sunt mai multe cauze penale, și că nu există o cauză penală nemijlocit pe frauda bancară.

UPDATE 18:45: Deputatul socialist Vladimir Țurcan a întrebat dacă lipsa lui Ilan Șor este motivată. Procurorul General Interimar a spus că nu este motivată. La rândul ei, Zinaida Greceanîi a spus că lipsele acestuia îi sunt nemotivate, și cu regret, trebuie să-i achite acestuia și 25% din salariu

UPDATE 18:40: Întrebat de către Marina Tauber, deputată în cadrul Partidului Șor, dacă este influențat de către Dodon și Năstase, Robu a răspuns că nu primește comenzi politice.

UPDATE 18:35 Lilian Carp, deputat ACUM: „Eu sincer, am așteptat mai mult astăzi. Eu mă tem că o să pățim ca în vorba cântecului, „iaka este, iaka nu-s”. Nu v-ați gândit să vedeți în ansamblu toți procesul, și să veniți la pachet ca să solicitați ridicarea imunității”

Robu: „Abia se face claritate în toate dosarele ce se referă la frauda bancară. Când va fi stabilită implicarea tuturor, voi iniția procedura și în privința acestora”.

Urmărește ședința live aici:

Procurorul General Interimar a cerut ridicarea imunității Parlamentare a lui Ilan Șor. Un anunț în acest sens a fost făcut la ședința de azi a Parlamentului, de către Procurorul General Interimar, Dumitru Robu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente