Sărbătoare sau Comemorare? Igor Dodon și Maia Sandu, cu gânduri diferite față de 23 august

maia

Igor Dodon vine cu concert și film documentar, însă Maia Sandu propune comemorare. Este situația zilei de 24 august. Zilele trecute, Igor Dodon menționa pe pagina sa de facebook despre un concert dedicat „eliberării Moldovei de fascism”. Astăzi, Maia Sandu a punctat că pe 23 august, va invita pe toți la comemorarea „tuturor victimelor regimurilor totalitare”.

„În consonanță cu decizia Parlamentului European, Guvernul declară ziua de 23 august în acest an Ziua Comemorării Victimelor tuturor regimurilor totalitare, autoritare, altfel zisă Ziua Europeană a Comemorării victimelor Stalinismului și Nazismului. Invităm pe această cale toată lumea, inclusiv televiziunile să ni se alăture în ținerea unui minut de reculegere, la ora 20:00 seara”, a anunțat Maia Sandu.

Ieri, Igor Dodon anunța o serie de evenimente dedicate a „75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău”.

Pe lângă comemorările de la Complexul Memorial Eternitate și la Capul de Pod Șerpeni, „va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei”, restaurat la inițiativa Președintelui țării.

Dodon a promis atunci și un film documentar. „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat și acesta, ca și celelalte sub patronajul Președintelui dar și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

Comemorează sau sărbătoresc lucruri diferite: 

Comemorarea evenimentelor din cel de-al doilea război mondial au stârnit întotdeauna divergențe în Republica Moldova, iar dacă unii au numit unele evenimente cu tentă triumfalistă, alții au preferat să comemoreze victimele.

Ce comemorează Maia Sandu?

23 august 1939 – se semnează la Moscova Pactul Ribberntrop-Molotov, un pact de neagresiune între URSS și Germania nazistă, care pe lângă faptul că evita ostilitățile pe această graniță mai prevedea într-o anexă secretă împărțirea zonei tampon dintre cele două țări, și anume Statele Baltice (Estonia și Letonia, ochite de URSS), Lituania (ochită de Germania), Ciopîrțirea în două a Poloniei pe linia „kurzon”, hotarul etnic din Polonia dintre Bieloruși și Polonezi și în final, Basarabia (teritoriu ochit de URSS). În final, practic tot a fost îndeplinit precum scria în anexa secretă.

Ce sărbătorește Igor Dodon?

Perioada de 20 august – luna septembrie, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud (în cadrul căruia luptau forțe germane și române) și să ocupe România. Operațiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părți, modificarea liniei frontului, coroborată cu ieșirea României din război (23 august 1944) de partea Axei și trecerea ulterioară de partea Aliaților.

În context general, operațiunea s-a încheiat cu o victorie pe front a trupelor sovietice care au reușit să captureze în luptă orașele Chișinău și Iași. La nivel politic, la București are loc o lovitură de stat, este înlăturat Generalul Ion Antonescu iar România întoarce armele contra Germaniei.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente