Iurie Leancă desființează „denunțul” lui Slusari la Procuratură: „Expert în legume”

leanca-920×565

Fostul prim-ministru, Iurie Leancă îl numește pe președintele Comisiei de Anchetă a Parlamentului, cu privire la furtul miliardului drept „specialist în legume”. Într-o replică, Leancă spune că declarațiile lui Slusari sunt o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției.

„Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații „le cântă” șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni. Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid – Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea”, a scris Iurie Leancă.

Potrivit fostului prim-ministru, un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, să indice pe numele cui să facă acest lucru.

„E o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Ăștia care spuneau că vor „elibera instituțiile statului”, în realitate, le dau indicații și vor să le captureze în interese proprii”, a spus Leancă.

Totodată, acesta a punctat că Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane, dar și că sunt inadmisibile (din partea Comisiei de Anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege. În ambele cazuri, Alexandru Slusari ar fi încălcat aceste prevederi.

„Altfel spus, Comisia lui Slusari poate doar să creadă că a constatat existența sau inexistența unor fapte, poate să întocmească un raport cu intimile lor concluzii și să-l trimită unde vor ei și să facă ce vor ei cu el, dar în niciun caz nu pot cere inițierea unui dosar penal. Prin această solicitare s-au îngropat total, și-au bătut joc de banii cetățenilor care i-au ales să facă legi bune, nu să se ocupe cu demagogii. Prin această solicitare pe care a semnat-o cu propria mână, Slusari devine el însuși pasibil de tragere la răspundere”, a mai punctat Leancă.

Deputații solicită urmărirea penală a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu

Ieri, Președintele Comisiei de Anchetă a Parlamentului, pe cazul Furtului Miliardului, Alexandru Slusari anunță că se solicită pornirea urmăririi penale a lui Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu. Potrivit lui Slusari, Comisia a constatat că după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci ar fi activat fără a dispune de o administrare specială de stat și ar fi sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente