(studiu) Cum își aleg tinerii locul de muncă în Chișinău și cât de dispuși sunt să stea peste program

TDC-Chisinau-Ziua-2-18
Foto:TDC Chișinău

În urma unui studiu realizat în baza participanților la Târgul de cariere din primăvara acestui an, Magenta Consulting a publicat un raport despre cine caută de lucru în Chișinău, ce fel de domenii le sunt interesante și ce aspecte le fac cu ochiul atunci când aleg un job.

Candidații care vin la târg se împart aproape egal pe sexe

Candidații de la Târg se împart aproape egal pe sexe, femei fiind un pic mai multe decât bărbați. Tendințele demonstrează că la evenimentul de recrutare vin tot mai mulți candidați valoroși, care sunt angajați și care au în spate experiență de muncă – fiecare al doilea lucrează de peste 5 ani. Mai mult de jumătate (52%) dintre respondenți sunt angajați și o treime au un salariu net lunar cuprins între 3000 și 6000 de lei. Anul acesta la eveniment s-au evidențiat mai mulți candidați care au studii superioare absolvite (41%).

cine_cauta_de_lucru_chisinau_1

Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt de 30 de ani și mai tineri. În toamna anului trecut, cifrele arătau că rata persoanelor din același segment de vârstă era și mai mare (68%), însă tot atunci era mai mare și cota persoanelor care nu aveau un loc de muncă. Doi din zece se informează de pe Facebook/LinkedIn sau Odnoklassniki și tot atâția – de la Târgurile de Cariere. Cei mai puțini apelează la presa scrisă pentru a se informa despre un job vacant.

Cât de important este salariul

Atunci când aleg un job, 85% atrag atenție la siguranța și confortul de la locul de muncă. Cu 3 p.p. mai puțini consideră că pachetul salarial este un aspect important. 73% caută companii cu o atmosferă de lucru plăcută și tot atâția vor un job care să dispună de programe de dezvoltare profesională. Aceste aspecte sunt în topul candidaților deja nu pentru prima dată. De asemenea, atât la edițiile anterioare, cât și acum – principalul motiv pentru care respondenții au schimbat locul de muncă era salariul prea mic. Ca și anul trecut, se observă că reputația companiei este un aspect mai puțin important pentru candidați.

cine_cauta_de_lucru_chisinau_2

Peste program?

41% dintre respondenți ar rămâne peste program dacă acest fapt i-ar ajuta la dezvoltarea profesională. Doar patru la sută ar rămâne chiar și fără beneficii, „fiindcă așa se face”. Femeile tind spre dezvoltare profesională (53% dintre femei sunt motivate de acest beneficiu ca să lucreze ore extra), în timp ce 60% dintre bărbați ar lucra peste program pentru recompensă financiară. Dintre acei care ar lucra fără anumite beneficii, cei mai mulți au fost absolvenții de licee, școli profesionale sau colegii.

O pătrime dintre candidați nu ar fi dispuși să-și schimbe locul de trai pentru un job. 36% s-ar muta oriunde în străinătate, 20% – oriunde în Europa și 12% – oriunde în țară.

cine_cauta_de_lucru_chisinau_3

Dintre acei care s-ar muta pentru un job, 65% ar face-o pentru un salariu înalt, 64% și-ar dori să primească o locuință de serviciu, iar 44% – să lucreze într-o companie din domeniul de interes al candidatului. Oriunde în străinătate s-ar muta respondenții mai tineri, ce au vârsta de 21-30 de ani (48%), și absolvenții de studii superioare (37%). Odată cu înaintarea în vârstă, însă, se observă o creștere semnificativă a tendinței de a nu schimba locul de trai pentru un job.

*Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 74 de respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău, care a avut loc în perioada între 12 – 13 aprilie 2019. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față pe tablete, la locul desfășurării evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente