O nouă cooperare inițiată de Academia de Studii Economice din Moldova dintre instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia, prin proiectul MINERVA

ASEM

Proiectul MINERVA – „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia” (versiunea engleza ”Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia”) se referă la întâmpinarea cuprinzătoare a provocărilor, pe care le întâlnesc partenerii MD & AM în domeniul Științei Deschise, consolidarea capacităților de cercetare și performanța științifică, oferind soluții naționale, instituționale și individuale. 

Academia de Studii Economice din Moldova, împreună cu partenerii, își propune prin acest proiect să sporească eficiența, calitatea și excelența capacităților universității din Moldova și din Armenia, în domeniul cercetării și al capacităților de cercetare științifică, ținând cont de nevoile actuale și viitoare ale mediului socio-economic ale ambelor țări și de cele mai bune practici ale Uniunii Europene. Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+.

Grupul țintă al proiectului sunt cadrele universitare din Republica Moldova, cercetători, studenți şi administratori, care participă sau care au scopul de a participa la această colaborare internațională.
Obiectivul general al prezentului proiect constă în consolidarea capacităților de cercetare și a capacităților Open Science ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia.

Activităţile proiectului:

– Elaborarea legislaţiei naționale și politicilor instituționale legate de știința deschisă din Moldova și Armenia.
– Consolidarea funcției universitare, prin crearea depozitelor digitale la fiecare universitate partener din Moldova și Armenia
– Creșterea capacităților instituționale pentru furnizarea unui sprijin eficient cercetătorilor în ceea ce privește implementarea principiilor științifice deschise în domeniul educației și excelenței în cercetare.

Ca rezultate a proiectului dat, ASEM, împreună cu partenerii, își propune să adopte politici naționale și instituționale referitoare la cercetare și științe deschise în Republica Moldova și Armenia. Totodată, să fie create depozitele digitale la toate instituțiile de învățământ partenere integrate în platformele științei deschise din fiecare țară pentru a-și dezvolta infrastructura și interoperabilitatea.

La nivel de individual, se propune să fie dezvoltate capacitățile de cercetare umană pentru a asigura implementarea durabilă a principiilor științifice deschise și pentru a spori incluziunea socială și responsabilitatea cercetării finanțate din fonduri publice.

Detalii suplimentare despre proiect, parteneri dar și activitățile sale, găsiți pe www.minerva-project.space

logo-minerva_centr-2019-2022(1)

logosbeneficaireserasmusright_en

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente