Fostul premier Iurie Leancă a comentat cazul ce vizează scoaterea sumei de 50.000 de lei din Moldova, la o bucată de noapte, utilizând pașaportul diplomatic. Acesta spune că a muncit cinstit până în anul 2009, atunci când a venit în politică. „Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani).

Iurie Leancă a postat pe Facebook un comentariu consistent în care îl învinuiește pe Andrei Năstase de publicarea datelor cu caracter personal în presă.

„Năstase probabil a rezolvat toate infracțiunile de la frontieră, iar acum are suficient timp să-și fileze concurenții politici și să numere de câte ori traversează vama și câți bani declară aceștia. Așa o fi văzând el „eliberarea statului din captivitate” și „dezoligarhizarea până la capăt”.

„Pe mai multe platforme media aservite acestui aventurier politic pe nume Năstase a apărut o așa-zisă investigație că eu aș fi încercat să trec frontiera, având un pașaport diplomatic, cică „nevalabil”, și să scot din țară 50.000 de euro. Scopul fiind foarte clar: să inducă lumea în eroare și să creeze percepția falsă că aș fi încercat să scot bani murdari, proveniți din surse ilegale.”

Pașaport diplomatic valabil

Extras din bancă / Iurie Leancă

„Mai mult, prin astfel de „bombe” ei încearcă să distragă atenția de la cum își partajează funcțiile între ei, cum organizează „concursuri”, cum măresc taxele nejustificat și opac, cum își numesc cumătrii în tot felul de funcții. Prin astfel de intoxicări ale cetățenilor cu „scurgeri de informații”, ei pur și simplu își ascund (temporar) incapacitatea și lipsa de voință de a face ceva util pentru cetățeni.

Ei cred că toți sunt asemenea lor, că toți trăiesc pe bani „cărați” de la Frankfurt sau transferați pe numele mamei și a soacrei. Ei cred că toți „cară ciumadane” de la Moscova, citez: cu „700-800 mii pe lună, până la un milion” – bani cu care Năstase și partenerul lui de alianță, Dodon, cu care, citez: „sunt atât de compatibili”, își întrețin toată această caracatiță putredă ce ține statul acesta într-o tranziție continuă”, spune Leancă.

Ce ține de banii pe care i-a dorit să-i scoată din Moldova, diplomatul spune că: „Nu sunt un om bogat, dar nici sărac nu mă consider. Aceste salarii pentru care am muncit onest mi-au permis să plătesc și studiile copiilor, și să-mi cumpăr automobil și să am o viață decentă, inclusiv să călătoresc în România, unde am mai multe activități, inclusiv politice. Sunt bani declarați 10 ani la rând în declarația mea de avere, sunt economiile mele câștigate corect. Și, în comparație cu alții, în această perioadă nu am fost vreodată șomer și nici n-am fost „ajutat de părinți”.

Leancă explică și manipularea cu pașaportul diplomatic „nevalabil” pe care l-ar fi deținut în acea noapte: „Aici chiar nu vreau să comentez mult inepțiile și neghiobiile unora. Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru, dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic. Dar alde Năstase nu are de unde să știe ce înseamnă să fii diplomat de carieră și nici legile nu prea vor să le respecte.

Cel mai important e că autoritățile competente și responsabile, mă refer la Serviciul Vamal, au spus foarte clar că nu poate fi vorba de vreo fraudă vamală, doar că acești denigratori de meserie fie nici n-au prezentat această informație în „știrile” lor, fie au plasat-o la sfârșit, când opinia multor oameni deja era formată de informațiile manipulatorii.”

Acesta mai adaugă că „potrivit Art. 17 din Codul Vamal, asemenea informații pot fi utilizate numai în scopuri vamale și nicidecum pentru vânzarea sau publicarea lor, menționând că informațiile confidențiale nu pot fi divulgate nici de funcționarul vamal și nici de polițistul de frontieră.”

În opinia lui, publicarea datelor cu caracter personal îi pune viața în pericol, întrucât acestea pot fi vândute grupărilor criminale.

„Prin difuzarea acestor informații cu numere de înmatriculare și modelul automobilului s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal. Această scurgere de informații din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viața și integritatea corporală a mea și a membrilor familiei mele.

Iar din cauza unor astfel de abuzuri în serviciu și proastei gestiuni a sistemului informatic sau a resurselor umane, mâine-poimâine orice cetățean al Republicii Moldova poate deveni victimă a diferitor grupări, pentru că prin acest precedent ei au demonstrat că nu pot proteja datele cu caracter personal, iar odată vândute rețelelor de traficanți de ființe umane sau de organe, de exemplu, viața fiecăruia din noi este în pericol, pentru că acești criminali vor ști în ce automobil, cu cine, la ce oră și pe unde s-a traversat frontiera”, a comentat Leancă.

La sfârșit de mesaj, fostul premier informează că va ataca în judecată acțiunile colaboratorilor Poliției de Frontieră (dacă vor fi identificați) și va cere compensație morală pe care o va dona, fără a spune cui.

Vă amintim că pe 1 august, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el. Leancă a declarat că deține 50.000 de euro pe care vrea să îi scoată din țară și a prezentat ordinul de eliberare a numerarului pe numele său.