Vor călători gratuit cu trenul sau nu? Revolta studenților de peste Prut versus Ministrul Finanțelor din România

67aa0e84ac704520757d1883d1320c98
Foto: stiridecluj.ro

A mai rămas ceva timp până începe anul universitar în România. Totuși, atât studenții când și conducerea țării sunt deja implicați în subiecte legate de studii. Mai exact, este vorba despre gratuitatea studenților români de a călători cu trenul.

Totul a început de la declarația Ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a spus că vrea să condiţioneze gratuitatea studenţilor la transportul feroviar de performanţa academică. „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi”, a declarat Eugen Teodorovici, transmite digi24.ro.

#Ce spune Ministrul Finanțelor

Teodorovici a afirmat că facilităţile actuale pentru studenţi privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit. Numărul mare de studenţi care circulă cu trenul privează multe alte persoane de avea acces la această formă de transport, în viziunea ministrului.

„De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii. Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect?”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai explicat că limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenţi vrea să aplice gratuitatea în alte ramuri de transport, precum domeniul rutier şi naval.

„În primul rând de ce pe calea ferată? De ce nu şi pe rutier şi pe naval? Sunt studenţi, copii în Turcia care nu au nici cale ferată, nici transport rutier. Asta este zona în care ei trăiesc, nu trebuie să fie (gratuitate n.r.) şi pe naval?” a mai spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul vrea să condiţioneze toate aceste gratuităţi de perfomanţa academică: „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi. Vine statul şi suportă şi încurajează învăţatul cu note bune şi note mari”.

#Revolta studenților

Pe de altă parte, președintele Asociației Naționale a Studenților, Petrișor Țucă, a declarat, joi, că o cincime dintre călătorii care circulă cu CFR sunt studenți, nefiind o cauză a numărului insuficient de locuri în trenuri. Acesta a mai spus că trenurile CFR circulă cu un deficit de vagoane de 50%.

„Studenții nu circulă foarte mult. CFR Călători ne-a spus că în anul calendaristic 2018 numărul total de bilete vândute pentru studenți este 20% din numărul total. O cincime din călătorii pe CFR Călători sunt studenți. Nu cred că o cincime blochează trenurile țării. Aceeași societate ne spunea faptul că în momentul de față circulă cu un deficit de vagoane de 50%, adică materialul rulant pe care-l pune la dispoziție CFR călătorilor este în momentul de față cu 50% mai mic decât ar trebui să fie”, a declarat, joi, președintele Asociației naționale a studenților, Petrișor Țucă, înainte de întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă care are loc la Guvern.

Studenții au lansat și o petiție online în acest sens.

Conform presei de peste Prut, această problemă ar putea fi rezolvată în curând, întrucât Ministrul Finanţelor a anunţat că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. Până atunci, studenții încă poartă discuții cu conducerea statului român.

Studenții, masteranzii şi doctoranzii din România pot călători gratuit cu trenul deja de peste doi ani, iar anul trecut a fost eliminată limita de vârstă. Statul român, anual, oferă mii de locuri pentru studenții din Republica Moldova. Studenții basarabeni, înmatriculați la studii peste Prut, de asemenea, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente