Veceslav Platon descrie pe scurt cum s-au furat banii din bănci timp de 3 ani. „Formal bani nu erau, iar documentele arătau că erau”

wwww

Veceslav Platon a povestit pe scurt etapele cum s-a produs „Furtul Miliardului” din sistemul bancar în perioada 2012-2014.

Au fost 3 etape în urma cărora au fost furați bani și transferați pe conturile firmelor lui Șor.

# 2012 – octombrie 2014. În această perioadă banii erau sustrași din bănci sub formă de credite pentru a acoperi alte credite din aceleași bănci. Totul a început când a fost cumpărat Unibank, Banca Socială și BEM. În fiecare bancă s-a aplicat aceeași schemă.

# septembrie-noiembrie 2014. Plahotniuc dă comandă întreprinderilor de stat (Moldtelecom, Moldova Gaz) să ieie credite din bănci și să transfere banii în BEM. Se dorea ca întreprinderile de stat să transfere cât mai mulți bani în BEM ca să fie mai mult ce de furat. Timp de o zi banii erau transferați peste hotare.

# noiembrie 2014. Portofoliul de credite al acestor bănci s-a majorat cu 6 miliarde de lei, adică ei au deschis conturi comune și banii circulau lejer în conturi. Formal bani nu sunt, iar documentele arătau că bani sunt.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente