(foto) Povestea meșterului din satul Hirova, care face cuiburi pentru cocostârci

cocostrti
Foto: Cristina Kifa/Vitalie Ajder,

Vasile Purcel este un bărbat din satul Hirova, raionul Călărași. Pasiunea acestuia pentru cuiburile de cocostârci a fost descoperită de echipa care se ocupă cu Recensământul cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova. Descoperă povestea meșterului mai jos.

„În 2017, când am lansat Recensământul cuiburilor de cocostârc, prima ediție, am colindat numeroase localități răsfirate mai aproape sau mai departe de traseele naționale pentru a verifica dacă există cuiburi bune de înregistrat pe hartă.Într-una din zile am ajuns în satul Hirova, Călărași, unde auzisem că ar fi un cuib. Pentru a vedea cuibul de cocostârc din sat, localnicii ne-au direcționat spre centrul localității. Noi ne așteptam să găsim ceva cocoțat pe un stâlp de beton și nimic din lume nu ne-a pregătit pentru ceea ce am văzut pe o ulicioară îngustă: un „apartament” de lux construit în vârful unui arbore de salcâm, acoperit discret de câteva rămurele pentru răcoare și umbră în zilele toride de vară. Din cuib, cu un aer de aristocrați, ne privea o familie de cocostârci – stăpânii care în vara aceea au adus pe lume 2 pui. Acest cuib a completat lista celor aproximativ 300 de cuiburi de cocostârc la nivel național, înregistrate în 2017. În acest an, cu ocazia noii ediții a Recensământului cuiburilor de cocostârci, am revenit la Hirova. Am găsit cuibul și am început a fotografia și a studia puii prin binoclu”, povestește Silvia Ursul, în revista Natura.

Cuibul_de_la_Hirova
Foto: Vitalie Ajder

Ajunși în Hirova, au observat din capătul ulicioarei un localnic ce ducea de ghidon o bicicletă, care i-a întrebat ce fac. Atunci, Silvia împreună cu echipa au aflat că în fața lor stă autorul, meșterul și proiectantul care a confecționat cuibul și care acum se bucură în fiecare zi de rezultatele muncii sale.

Am urcat eu, cu puterile mele, acolo sus în copac și am făcut cuibul”, a declarat Vasile Purcel. „Vedeam că vreo câțiva cocostârci tot dădeau târcoale pe aici; unul chiar a început a căra niște hripcă pentru a pune bazele viitorului cuib. Însă întâmpinau multe dificultăți, așa că eu am decis să îi ajut. Am cerut voie de la tanti Vera, stăpâna gospodăriei și deci a acestor copaci, să urc sus, iar ea mi-a permis. Eu am pus o scară, am legat-o de copac, am urcat în vârf și am tăiat mai multe crengi care încurcau. Am făcut un fel de platformă, pe care păsările au început a construi ca în palmă. În toate m-a ajutat un sătean pe nume Nicolai Purcel – împreună am dus la capăt acest proiect”, povestește Vasile.

98786352ab62965a07c516ba5d449e8a_XL
Foto: Cristina Kifa

Cocostârcii nu au venit deodată, le-a trebuit vreo doi ani.” Din spusele meșterului Vasile Purcel, păsările au cuibărit pentru prima oară chiar în 2017, exact când noi am început Recensământul. Se întâmpla la puțin timp de la ninsoarea ciudată din aprilie, care i-a provocat domnului Purcel o groază de emoții. Dar iată că opera sa a fost apreciată și valorificată, iar de atunci, în fiecare an, o pereche vine și crește pui în acest cuib ce le-a fost dăruit cu mult drag de acest sătean harnic. Anul acesta cuplul a reușit să crească patru pui.

Cuibul se află într-o stare impecabilă pentru că domnul Purcel are grijă de el în lipsa păsărilor.

La câteva intersecții distanță, tot într-un arbore de salcâm, se ițește alt cuib, construit tot de meșterul nostru. „Pe acesta l-am făcut mai târziu, și încă nimeni nu a venit să-l ocupe. Însă am observat că părinții celor 4 pui, din primul cuib, vin să stea aici căci nu mai au loc acolo. Probabil că la anul cineva din copiii lor va veni să cuibărească aici”.

IMG_1179
Foto: Cristina Kifa

Vasile Purcel nu s-a oprit aici. A mai construit unul în altă parte a satului, un pic mai la nord față de celelalte două cuiburi. Acest cuib, al treilea la număr, stă încă pustiu și nefolosit, dar autorul nu se îndoiește nici o secundă că va fi ocupat în viitor. „Mai am de gând să construiesc cuiburi. O să mai fac, minim două, până la vârsta de 60 ani!”.

Exemplul lui Vasile Purcel poate fi preluat de toți cei care vor cocostârci în comunitatea lor, în acest fel tot mai multe păsări sălbatice care străbat atâta distanță vor avea câte un loc de cuibărit sub Soare.

Vezi și:

(video) Unde-s tinerii. Silvia Ursul, despre birdwatching și cum poate deveni Moldova o destinație ecoturistică interesantă

Primii cocostârci au venit în Moldova. Mai multe stoluri au fost observate în localitățile din centrul țării

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente