ANSA a confirmat un nou focar de pestă porcină africană în sudul țării. Cu ce recomandări vin specialiștii

pesta-porcina-920×518

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în satul Manta, municipiul Cahul. Focarul a fost confirmat de specialiștii din cadrul Centrului Republican de Diagnostic Veterinară.

Pe data de 18.07.2019, orele 1330, Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor Cahul (cu raza de acoperire și a raionului Vulcănești) a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci din satul Manta, colaboratorii acesteia, sau deplasat imediat la fața locului pentru examinarea situației. În urma investigațiilor clinice, epizootice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de suspiciunii la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Pe data de 19 iulie 2019, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodării din localitatea menționată.

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Ținem să menționăm, că pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14.03.2019 în s. Bejghioz, Ciadîr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16.05.2019.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente