(video) Petițiile semnate online ar putea ajunge pe masa deputaților. Deputații PAS au prezentat o inițiativă legislativă

48321234627_1966466276_h
Foto: foto simbol

Deputații fracțiunii PAS, Radu Marian și Dan Perciun, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o inițiativă legislativă care vine să pornească un mecanism de petiționare colectivă. Acest lucru înseamnă că cetățenii vor putea propune subiecte pe ordinea de zi a Parlamentului. Pentru acest lucru va fi necesară colectarea unui număr anumit de semnături în mediul online.

Dan Perciun a menționat că această inițiativă  este una asemănătoare cu cea din Marea Britanie. Și până acum existau petiții în mediul online, unde se strângeau un număr mare de semnături, acestea însă erau ignorate de ministere și Parlament. Această inițiativă legislativă vin să rezolve problema dată, spun deputații.

„Dacă petiția va ajunge la zece mii de semnături, atunci aceasta va fi dezbătută în plenul Parlamentului. Semnăturile vor putea fi colectate atât electronic, cât și pe hârtie. Pentru aceasta, persoana semnatară va trebui să indice numele, prenumele, codul personal și adresa. Datele personale vor fi criptate”, a explicat Radu Marian.

Totuși, nu fiecare petiție va ajunge în Parlament. În primul rând aceasta trebuie să nu fie defăimătoare, instigatoare la ură sau publicitară. De asemenea, trebuie să fie una realistă pentru spațiul nostru. Toate aceste detalii vor fi specificate într-un regulament, care urmează să fie prezentat și supus dezbaterilor publice astăzi.

Totodată, deputații au menționat că lucrează la o soluție tehnică care ar minimaliza fraudele, iar în cazul în care inițiativa va avea succes, astfel de petiții vor fi create și pentru Guvern și Primărie.

Reamintim că, o inițiativă în acest sens a fost propusă de Radu Marian încă la sfârșitului lunii mai din acest an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente