Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a venit astăzi cu un mesaj pe pagina sa de facebook, în care declară război indiferenței și incompetenței unor lucrători medicali vizavi de pacienții săi. 

„Astăzi e zi de duminică, cea mai pașnică zi. Și anume astăzi vreau să declar război indiferenței, aroganței, incompetenței, inculturii manifestate de unii colegi medici sau asistenți medicali în raport cu pacienții săi. Aceste „calități” se întâlnesc din ce în ce mai des, aducând prejudicii mari stării de sănătate a pacienților, știrbind imaginea colegilor care își fac munca bine și cu multă dedicație, și a instituțiilor medicale. Aceste „calități” nu reies din faptul că medicii și asistenții au salarii mici sau condiții improprii de muncă. Aceste „calități” le manifestă cei care au ajuns întâmplător în această profesie divină, cei care nu au compasiune față de durere, care nu sunt prieteni cu deontolgia și etica medicală. Primesc zilnic mesaje în care mă cutremură comportamentul unor colegi, comportament, care înainte nu a reprezentat breasla medicinii, cea mai intelectuală categorie a societății din toate vremurile. Și ce e mai cutremurător, aceasta se întâlnește și în raport cu micii pacienți.

Vreau să rog ca medicii și alt personal, adevărați slujitori a lui Esculap să nu mai tolereze un așa comportament în rândul lor, vreau să atenționez conducătorii instituțiilor și șefii de departamente că se fac responsabili din moment ce nu muncesc la dezrădăcinarea acestui mod de comunicare între personalul medical și pacient.
O să atrag atenția tuturor societăților și asociațiilor profesionale medicale asupra faptului că trebuie să fie interesați nu doar de competența clinică a medicului/asistentului, ci și de haina în care aceasta se manifestă.

Și vreau să cunoască fiecare că sunt de partea nedreptățiților și voi depune toată străduința ca pas cu pas să curățim medicina de aceste urâte calități la care sistemul de sănătate a închis ani și ani ochii. Dacă cei vizați nu se vor conforma și cei responsabili nu vor lua atitudine să prevină aceste comportamente, voi pune în aplicare tot ce stă la îndemâna unui ministru pentru a ne debarasa de ele, adesea împreună cu cei care le dețin.

Nimic nu este mai frumos decât să redai bucuria vieții cuiva, a speranței, să fii tămăduitorul durerii omului. E greu, nu zic că e ușor, și intelectualul din noi trebuie să prevaleze în comunicarea cu cel suferind.
Sănătate și blândețe tuturor”, scrie ministra pe pagina sa de facebook.