Cum va fi desemnat un Procuror General interimar. Parlamentul a reglementat câteva norme în lege

48320706271_54d10fef0b_o

Parlamentul introduce norme care reglementează lipsa funcției de Procuror General. În ședința plenară de ieri, deputații au votat, în două lecturi, modificarea articolului 11 din Legea cu privire la Procuratură. 

Procedura de desemnare a Procurorului General interimar va parcurge următoarele etape. Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției, informează bizlaw.md.

Președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, Procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către Președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul Procurorului General interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente