Peste 150 de tineri din 17 partide politice din Moldova participă la Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral

1_MjwZ9e0LsqsvqTGPeWkHTg

Astăzi, la Chișinău, a început cea de-a II-a ediție a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Forumul reunește peste 150 de participanți cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani, reprezentanți ai 17 organizații de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova, care au acceptat invitația de a participa.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral își propune să familiarizeze participanții cu procesele electorale și alegerile locale generale, care urmează să se desfășoare în toamna acestui an. Tot în cadrul acestui eveniment se va discuta despre participarea civică în alegeri și importanța mandatului alesului local.

„Tinerii reprezintă unul din grupurile țintă ale Comisiei Electorale Centrale pentru desfășurarea activităților de informare și educație electorală. Este important ca ei să se implice activ în procesele electorale nu doar ca alegători, dar și în calitate de candidați, funcționari electorali, observatori, voluntari etc”, susține Corneliu Pasat, șef-adjunct al Direcției Comunicare, Relații publice și Mass media (CEC).

Și Angela Caraman, directoare adjunctă a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a subliniat: „Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este încă o activitate care are la bază instruirea și simularea proceselor electorale, ceea ce formează și fundamentul CICDE. Se spune că oamenii învață mai cu seamă din propria experiență. Prin urmare noi trebuie să le oferim tinerilor oportunități pentru aceste experiențe, să sporim capacitățile lor de implicare în activitatea civică sau politică.”

„Suntem aici pentru a reflecta asupra modului în care fiecare dintre noi poate să contribuie la viitorul Republicii Moldova prin participarea în procesul electoral, care va deveni astfel unul mai credibil, mai transparent și mai incluziv”, a declarat Alla Skvorțova, specialistă de programe, Guvernare Efectivă, PNUD Moldova.

Tinerii vor lucra  timp de 3 zile în 5 ateliere diferite cu scopul de a organiza o simulare a zilei alegerilor cât mai aproape de realitate. Distribuirea în grupuri va fi aleatorie, astfel încât în fiecare atelier să fie participanți din organizații de tineret diferite. În prima zi, tinerii vor face cunoștință cu grupurile din care fac parte și vor fi inițiați în ceea ce urmează să facă. Cei din grupurile concurenților electorali vor forma partide politice, vor alege conducerea partidului și vor pregăti actele de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile locale generale. A doua zi este dedicată pregătirii campaniei electorale, a sloganelor și platformelor electorale, dar și dezbaterilor simulate. În ultima zi vor fi simulate alegerile, turul I și, în funcție de rezultate, turul II.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente