Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la reglementarea produselor de tutun de tip nou, IQOS. Inițiativa, care vine din partea unor deputați ai blocului ACUM, a fost votată unanim în Parlament.

Autorul proiectului legislativ este deputatul Radu Marian (fracțiunea PAS). El afirmă că proiectul legii vine să repare o modificare efectuată de deputatul PDM, Cornel Dudnic, din legislatura precedentă, care intenționat a efectuat modificări la legea privind controlul tutunului pentru a da undă verde produselor unei companii care promovează acest produs.

Pachetele pentru dispozitivele IQOS sau similare (încălzirea tutunului) conform proiectului legislativ vor fi etichetate ca și alte produse din tutun, adică vor conține avertismente de sănătate textuale. Asupra tutunului încălzit vor fi aplicate accize.

În timpul discuțiilor, Dan Perciun a avut un discurs în care a menționat despre puterea de lobby a industriei tutunului care „are bugete nelilimitate” și care are posibilitate ca să schimbe multe lucruri în următoarele săptămâni, inclusiv în dezbaterea acestui proiect.

Deputatul PD, Andrian Candu a sugerat ca proiectul să fie votat în ambele lecturi astăzi. După mai multe discuții, deputații au menționat că se așteaptă discuția a mai multor amendamente din partea Guvernului. În consecință, proiectul ar urma să fie discutat și votat, în a doua lectură săptămâna următoare.