Dumitru Diacov: „Închideți toate magazinele duty-free”. Parlamentul a votat în a 2-a lectură închiderea a 3 magazine din regiunea transnistriană

duty-free

Parlamentul a votat în prima și a doua lectură modificări la Codul Vamal care vizează activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistriană. Potrivit ministrei finanțelor Natalia Gavriliță, doar în primele 5 luni ale anului 2019 în aceste magazine au fost comercializate 1 miliard de țigarete în comparație cu 1 miliard de țigarete comercializate pe întregul teritoriu al Republicii Moldova timp de 6 luni.

„Practic un volum de comercializare din 3 magazine duty-free din regiunea transnistriană este egal cu volumul total al pieței de consum din Moldova. Articolele pe care noi dorim să le modificăm generează, în prezent, contrabandă și venituri ilicite care au finanțat anumite grupuri de interes”, a declarat minstra în luarea de cuvânt.

Adrian Candu, PDM: „Eu aș vrea ca acel agent economic, nu prin contrabandă, să aibă vânzări cât mai multe. Chiar și 3 miliarde de țigări, pentru că asta presupune impozit mai mare pe care îl plătește la stat. Care este prejudiciul pentru stat adus de această companie adus prin această schemă. Ați estimat care este pierderea bugetului?”

Natalia Gavriliță: „Accizele la țigări sunt o sursă importantă de venit la buget. Însă această contrabandă devine atractivă, în 2018 am observat o scădere a accizelor la țigări. De la 2 miliarde 43 de milioane lei în 2017, la 1 miliard 875 de milioane în 2018. Este o dovadă indirectă că aici există contrabandă.”

Sergiu Litvinenco ACUM: „Vă prezint  câteva cifre halucinante în privința acestor magazine duty-free. Între 2015-2019 a avut un rulaj de 2.8 miliarde de lei dintre care 75% din volumul acestor mărfuri sunt ilicite. Schema era destul de sofisticată. În această schemă au fost implicați colaboratori ai Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal.

Dumitru Diacov, PDM: „Eu vă dau un sfat. Închideți toate duty-free-urile până la sfârșitul săptămânii. Introduceți taxe și accize. Faceți ce vreți. Voi sunteți majoritatea. Important să aveți grijă de producători și de buget. În rest nicio problemă.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente