CSM a anunțat „criteriile de triere” ale candidaților săi la funcția de judecător al Curții Constituționale

judecatorie-1-debraila.ro_-1000×600

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat condițiile prin care va selecta cei doi câștigători ai funcției de judecător a Curții Constituționale pe care ar urma să-i selecteze. Astfel, principalele criterii sunt nivelul studiilor formale, experiența personală în domeniul juridic și reputația profesională.

Mai precis, CSM menționează următoarele criterii de selecție a Judecătorilor Curții Constituționale:

  • nivelul studiilor formale;
  • experienţa profesională în domeniul juridic;
  • reputaţia profesională, la capitolul lipsa cazurilor de încălcare intenționată sau din neglijență gravă a drepturilor şi a libertăților fundamentale, inclusiv lipsa cazurilor de condamnare a Republicii Moldova de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului; lipsa cazurilor de implicare personală în activități compromițătoare, inclusiv a celor care figurează în investigațiile jurnalistice; activitatea profesională notorie recunoscută în societate şi mediul profesional; apartenența politică.

CSM a amînat săptămâna asta desemnarea a doi judecători ai CC, din cauza că nu erau publicate condițiile de selecție a candidaților. Potrivit legii, în funcția de judecător a Curții Constituționale, 2 magistrați sunt desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii, 2 de către Guvern și 2 de către Parlament. Pentru că judecătorii CC au demisionat la mijlocul lunii iunie din funcție, în bloc, toate instituțiile cu putere de desemnare au anunțat concursuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente