(doc) „A fi sau a nu fi consumul IQOS în locurile publice?”. Mâine Parlamentul decide soarta acestui produs în prima lectură

0001-1-1024×575
Foto: stefanblog.com

Mâine va avea loc ședința plenară a Parlamentului. Pe ordinea de zi este proiectul legislativ legat de produsele din tutun care nu ard, dar se încălzește (IQOS). Deputații vor aplicarea accizelor ca la țigări obișnuite și cer interdicția de a consuma aceste produse (IQOS) în spațiile publice închise și semiînchise. Proiectul va fi pus la vot în prima lectură.

Autorul proiectului legislativ este deputatul Radu Marian (fracțiunea PAS).

„În legislația actuală fumatul înseamnă arderea (până la scrum) a tutunului sau a produselor conexe. Respectiv, dacă în IQOS tutunul nu arde, ci se emană, atunci legea nu interzice consumul acestuia în spațiile publice închise (restaurant, spital, școală, grădiniță, etc.). Deputații vor să interzică consumul tutunului încălzit (IQOS) în spațiile publice închise, adică să aplice aceleași restricții care sunt valabile țigărilor obișnuite.

Pachetele pentru dispozitivele IQOS sau similare (încălzirea tutunului) conform proiectului legislativ vor fi etichetate ca și alte produse din tutun, adică vor conține avertismente de sănătate textuale. Asupra tutunului încălzit vor fi aplicate accize.

Industria tutunului afirmă că aceste produse sunt mai puțin nocive decât țigările clasice. Însă cu aceasta nu este de acord nici Organizația Mondială a Sănătății și nici FDA (U.S. Food and Drug Administration), și nici Agenția Națională pentru Sănătatea Publică din Moldova. FDA a permis companiei Philip Morris International să comercializeze produsele IQOS în SUA, însă nu le permite să afirme că ar fi mai puțin nocive”, a declarat activistul civic, Rodion Gavriloi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente