O greşeală inginerească făcuta acum mai bine de 50 de ani îşi face resimţite efectele până în prezent. Este vorba despre mina din Chişinău, care prezintă un pericol tot mai mare. Din cauza apelor subterane care erodează pilonii de protecţie, porţiuni importante ale sectorului Rîşcani din capitală, în special strada Florilor, strada Studenţilor şi o porţiune din strada Calea Orheiului riscă să se prăbuşească. În prezent, mina este deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor către furnizor, iar în consecinţă, apa acumulată nu poate fi pompată. Consiliul municipal a alocat recent 700 de mii de lei pentru ca mina să-şi reia activitatea, scrie trm.md.

Potrivit directorului întreprinderii municipale „Mina din Chișinău”, citat de jurnaliști, mina încă nu funcționează deoarece sunt deconectați de la energia electrică, iar în subteran s-au acumulat un milion de metri cubi de apă.

„Riscul este deci, distrugerea totală a stâlpilor de susţinere sau a excavaţiilor în această zonă şi respectiv această distrugere poate influenţa şi asupra suprafeţei terestre. Este vorba de formarea conurilor de surpare, sau, să zicem aşa, scufundarea unor zone ale terenului”, a spus directorul.

Consiliul municipal Chişinău a alocat de urgenţă 700 de mii de lei pentru ca întreprinderea „Mina Chişinău” să-şi reia activitatea. Directorul minei susţine că această sumă va fi suficientă pentru achitarea energiei electrice şi menţinerea procesului de evacuare doar până la sfârşitul acestui an.