Noua rundă de instruiri din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” s-a desfășurat, în luna iunie, la Chișinău. Această sesiune are menirea să susțină participarea femeilor-lidere din Moldova în procesul de luare a deciziilor, dar și să fie pregătite pentru alegerile generale locale din 20 octombrie 2019.
Una dintre beneficiarele Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” este Alina Perju. Tânăra activistă și-a călit caracterul de lideră în organizațiile neguvernamentale cu orientare social-educaționale din orașul Rennes, Franța, iar timp de un an de când a revenit în satul de baștină este președinta unei asociații care își propune să creeze proiecte sociale pentru 3 sate din raionul Cantemir.
„După șase ani petrecuți în străinătate, am revenit acasă și împreună cu prietenii mei am creat Asociația „Rădăcini Solidare”. Ideea acestui ONG este să aducem proiecte sociale, economice și educaționale pentru 3 sate: Cociulia (satul natal), Capaclia și Vișniovca. Acum cu lucrăm la două proiecte mari: administrarea Grupului de Acțiune Locală „Colinele Tigheciului” și un proiect de dezvoltare comunitară pentru amenajarea unui parc”, ne-a relatat Alina.
În luna aprilie a acestui an, tânăra a găsit anunțul de înscriere la Academia pentru Leaderism Feminin. Atunci încă nu era hotărâtă să candideze la alegerile locale, iar după instruirile în cadrul proiectului a ajutat-o fie încrezătoare în propriile forțe și convingeri.
„Când am văzut acest anunț am zis că vreau să particip acolo. Lucrul care m-a ajutat să iau această decizie este calitatea sesiunilor și conținutul acestora. Am învățat doar chestiuni necesare și aplicabile. Antrenorii s-au bazat pe dezvoltarea abilităților de comunicare, au explicat legislația electorală și nu doar, am făcut cunoștință cu instituțiile statului. Mă interesa foarte mult aceste subiecte și sunt împlinită de faptul că am învățat aceste lucruri într-o perioadă destul de scurtă. În prezent, sunt pregătită să candidez pentru funcția de consilieră locală în satul meu de baștină Cociulia”, a declarat tânăra.
Alina a fost activistă mai mulți ani în străinătate, iar acum continuă această muncă la ea acasă. Vrea să combine activitatea de președintă a Asociației pe care o conduce cu cea de consilieră în primărie, pentru că doar așa va ști în realitate cu ce probleme se confruntă consătenii ei.
„De când am revenit în sat, particip aproape la toate ședințele de consiliu. Sunt anumite lucruri care trebuie schimbate neapărat. De aceea, vreau să mă implic în procesul decizional și să lucrez în folosul oamenilor. Din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii din sat, am înțeles că mulți dintre ei nu au încredere în activitatea primăriei din cauza că lipsește comunicarea corectă dintre oameni și aleșii locali. Vin să promovez transparența decizională, vreau ca totul ce se întâmplă în primărie să fie făcut public. În acest context, voi încuraja oamenii să participe la ședințele zilnice ale primăriei. Mă voi strădui să combin și activitatea mea de președintă a Asociației, pentru că vreau să mă dezvolt și pe această cale”, ne-a explicat femeia-lideră.
Chiar dacă „Rădăcini Solidare” încă este la început de cale, membrii asociației deja reușesc să se afirme în raionul Cantemir, îndeosebi în sate, unde organizează activități diverse cu tinerii de acolo.
„Asociația este foarte tânără și este formată din cinci tineri. Cu toții mergem la diferite instruiri, chiar la această sesiune am venit cu o colegă de la Asociație. În cadrul asociației, ne străduim o dată pe lună să organizăm întâlniri cu tinerii din sat, să discutăm pe diferite tematici legate de implicarea în voluntariat, organizăm discuții de socializare și jocuri de societate”, relatează Alina Perju.
Reamintim că peste 100 de femei-lidere din diverse regiuni ale Republicii Moldova auparticipat, pe 21-23 și 28-30 iunie 2019, la Chișinău, la ateliere de instruire ale Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. Atelierele au fost organizate pentru femeile participante la sesiunea anului 2019 a Academiei de Liderism Feminin, după cele două sesiuni similare desfășurate la 1-3 martie și la 19-21 aprilie, 2019. În prezent, beneficiarele Academiei de Liderism Feminin participă la o serie de simulări de dezbateri publice regionale.
Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.