Maia Sandu: „Solicit CSM să selecteze persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale”

MaiaSanduDIEZ-3-920×614

Consiliul Superior al Magistraturii se convoacă astăzi în ședință. Pe ordinea de zi este alegerea a doi judecători la Curtea Constituțională. Prin urmare, prim-ministra Maia Sandu a postat pe pagina sa de Facebook o postare prin care solicită Consiliului Superior al Magistraturii să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale.

„Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională” scrie în postare.

Prim-ministra consideră că restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară.

Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente