După mai bine de 3 ani de la ultima apariție la emisiunea prezentată de Natalia Morari, Renato Usatîi a făcut publice câteva informații confidențiale. A dezvăluit mai multe detalii despre anturajul lui Vlad Plahotniuc, a spus că va contracta o companie engleză care va analiza detaliat toate informațiile prezentate în raportul Kroll 2, și s-a referit la interviul de astăzi al lui Vlad Filat, unde a spus că ex-premierul a mințit în legătură cu concesionarea aeroportului.

Cum a ajuns Raportul Kroll la Renato Usatîi

#1. Politicianul spune că a fost o scurgere de informație, însă a refuzat categoric să spună numele persoanei care i-a oferit stick-ul cu raportul Kroll sau să spună de unde a venit acea persoană (de la care instituție). „Accesul la Raportul Kroll au avut 5 persoane: Vlad Plahotniuc, Adriana Bețișor, președintele Băncii Naționale, Procurorul General și Procurorul CNA. Probabil l-au mai văzut și Pavel Filip, Adrian Candu și cred că au văzut consilierii lui șamani”, a declarat Usatîi. „Informația pe care am primit-o nu a fost direct de la o persoană din sistem, ci a fost transmisă prin cunoscuții mei, iar ei nu știau ce se conține anume pe acele carduri de memorie. Unica ce știam asta e că era legat de securitatea mea”, a conchis Usatîi.

Cum Plahotniuc a părăsit țara

#2. „Plahotniuc înainte să plece din țară, a așteptat decizia finală a americanilor. Dar, în același timp, el a început să facă „curățenie” prin birouri. Asta a început cu 3-4 zile înainte de plecare lui din Moldova. Mai mult, cunosc că au fost strânși 10 milioane de euro cash din mai multe birouri și duși la Moldova Agroindbank pentru ca această sumă să fie transferată în străinătate. Eu m-am mirat de faptul că banca nu a făcut acest lucru, mai mult, au sunat la CNA unde au informat despre această tranzacție dubioasă. În consecință, acești bani au rămas în țară”, a povestit Usatîi.

Despre consilierii șamani ai lui Plahotniuc

#3. „Avea o femeie și un bărbat șamani, eu așa le spun. Ei erau un fel de astrologi, psihologi care participau la fiecare ședință comună cu Botnari, Iaralov și mulții alții. Ei stăteau în colț și notau cine e mai sincer și cine minte. La urmă, rămâneau doar cu Plahotniuc și îi prezentau observațiile lor despre fiecare idee spusă de subalternii lui Plahotniuc. Iaralov spune adevăr 99%, Botnari doar 60%. După care Plahotniuc îi aduna pe toți subalternii lui și striga la ei”, a dezvăluit Usatîi. „Când îi aduceau lui Plahotniuc înregistrări audio, primul el asculta, apoi ăștia. Ei erau oamenii care decideau sorțile altor oameni. Asta nu e glumă”, a conchis liderul Partidului Nostru.

Persoana care lucra pentru Usatîi în oficiul lui Plahotniuc

#4. „Aveam o persoană care avea acces în biroul lui Plahotniuc și îmi aducea informații din computerul lui. Seara intra, făcea copii, iar dimineața aducea înapoi stick-ul”, relatează Renato Usatîi.

Dosarele în care figurează Plahotniuc și oamenii apropiați din anturajul lui

#5. „Vlad Plahotniuc figurează în dosare penale în 3 țări din Europa. În Spania, 100% sunt implicați oamenii lui apropiați. Nu dau numele celorlalte țări în care este implicat Plahotniuc. Eu am început să duc tratative cu Plahotniuc sub pretextul întoarcerii mele în țară pentru a-l aduce în una din aceste țări, ca ulterior să fie arestat. Dar, din păcate, nu mi-a reușit”, a explicat Usatîi.

Despre Vlad Filat și concesionarea aeroportului

#6. „Din păcate, ceea ce ați spus despre aeroport nu este adevărat. Unicul adevăr pe care l-ați rostit este că i-ați spus lui Putin, la Soci, vă veți fi fericit să vedeți investitorii ruși în aeroport, Moldtelecom, dar și în alte intreprinderi. Dar, ulterior, ați devenit partener cu Șor și Plahotniuc la aeroport, unde ați beneficiat de 10% împreună cu Plahotniuc, iar lui Șor îi revenea 80% din schema cu Avia Invest. Nu mai zic de faptul cum ați mințit investitorul real din Rusia. Despre aceasta însuși Filat mi-a povestit. De asemenea, e adevărat că Iaralov a scris proiectul economic unde a stipulat peste 220 de milioane de euro investiții, aceasta s-a făcut pentru ca mai mult să se fure. Aeroportul nu avea nevoie de așa investiții”, a povestit politicianul.

Despre compania din Anglia care va investiga investigația Kroll 2

#7. „Am luat decizia să semnez un contract cu o companie engleză care … După asta veți simți diferența. În Kroll 2 nu există ceva concret. Prețul serviciilor lor este de 400,000 de lire sterline. Eu le-am solicitat să investigheze acele scheme pe care le-a prezentat Kroll. Să ne arate cum banii au circulat dintr-un offshore în altul”, a relatat Usatîi.