(foto) Descoperire arheologică la Soroca. Pe locul cetății din piatră a existat o altă cetate din lemn și pământ

DSC0034

Mai mulți studenți arheologi împreună cu Sergiu Musteață, profesor la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au găsit un şanţ de protecţie în jurul Cetăţii din Soroca.

Mai multe lucruri inedite au fost găsite în urma unei serii de investigaţii arheologice desfăşurate în zona Cetăţii din Soroca. În urma acestora, s-a constatat că pe locul unde în prezent se află cetatea din piatră, înainte a mai fost o altă cetate, din lemn şi pământ, transmite ziarulnostru.info.

DSC0004
DSC0007-1

„Anii trecuți, noi am găsit urmele acestui șanț pe ambele părți ale cetății, însă avem nevoie de un punct de reper în spatele ei pentru a putea reconstitui și a spune mai mult despre ce înseamnă acest element defensiv al cetății. Fiecare cetate are în jurul ei un sistem complex de apărare, constituit din mai multe elemente. Fie că este șanț, val de apărare, fie că este palisadă, bastioane ş.a., toate luate împreună suplimentează fortificația de bază, adică zidurile cetății. Șanțul, cu lățimea între 4 și 5 metri și o adâncime de 2-3 metri, aflat la circa 20 de m de cetatea de piatră, de jur împrejur, creează o centură suplimentară de apărare a acesteia. Nu se poate confirma dacă șanțul a fost sau nu umplut cu apă, dar nici nu se exclude acest fapt. După un studiu amplu vom putea afla locul exact și perimetrul șanțului de apărare, precum și când a fost construit, înainte, în timpul sau după ridicarea fortificației de piatră”, a explicat profesorul.

DSC0011
DSC0019

În timpul săpăturilor au fost găsite mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci. Cercetările arheologice din Soroca au loc tradițional, conform practicii de studiu, de către studenții facultății de istorie, pe o durată de trei săptămâni.În timpul săpăturilor au fost găsite mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci.

DSC0029-1
DSC0034
DSC0053
DSC0054
DSC0055

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Cetatea este una emblematică pentru Republica Moldovă și constituie o piatră de temelie pentru revitalizarea turismului în regiune. De asemenea, Cetatea Soroca a fost o fortificație importantă în sistemul feudal de apărare a Principatului Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente