(video) Alfabetul media pentru TINEri. Ce e prezentarea selectivă a faptelor și de ce e incompatibilă cu sursele media

1

Prezentarea selectivă a faptelor reprezintă un adevăr spus pe jumătate sau acea parte a adevărului care convine unuia dintre actorii implicați. Să luăm un exemplu: Ion și Maria se ceartă, când ajung în instanță, fiecare dintre ei își va apăra interesul prezentând faptele în așa fel încât să fie în avantajul său.

E un lucru firesc, dar nu și în cazul presei. Presa însă trebuie să fie echidistantă, obiectivă și imparțială.

Se întâmplă însă ca unele instituții media să servească intereselor unor actori politici, astfel să prezinte doar ceea i-ar avantaja pe aceștia, fără a da dreptul la replică părții adversare. Întâlnim asemenea cazuri atunci când un partid politic organizează un protest sau inițiază un proiect de lege. În astfel de cazuri este important să consultați mai multe surse media pentru a vedea ambele părți ale monedei.

De asemenea, pentru a crea o imagine de ansamblu cu privire la un eveniment, platformele privesc.eu și realitatealive.md transmit în timp real majoritatea evenimentelor care au loc în Republica Moldova, precum și declarațiile publice integrale ale demnitarilor și politicienilor.

Urmărindu-le, aflați informația din prima sursă și, important, neinterpretată de jurnaliști.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente