Efrim vs Plahotniuc. Care au fost relațiile tensionate ale acestora de-a lungul anilor

efrim11collage

La 13 iulie 2019, Efrim Roșca și Asociații au anunțat pe pagina lor de Facebook că au preluat mandatul de reprezentare avocațială a lui Vladimir Plahotniuc. Echipa #diez a căutat să vadă care au fost relațiile acestora de-a lungul apariției ambilor în politica din Moldova.

Oleg Efrim, la 6 mai 2011, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 124, a fost numit Ministru al Justiției al Republicii Moldova

În mai 2011, Efrim cerea exluderea lui Plahotniuc din comisia pentru reforma justiţiei

Ministrul liberal-democrat al Justiţiei, Oleg Efrim i-a cerut preşedintelui interimar Marian Lupu să-l excludă pe Vlad Plahotniuc din proaspăt înfiinţatul Consiliu Naţional pentru reforma organelor de drept.
La prima şedinţă a Consiliului, Efrim a sugerat astăzi că prezenţa vicepreşedintelui democrat al Parlamentului în Consiliul condus de liderul democraţilor, speakerul Lupu poate „genera semne de întrebare” privind calitatea viitoarei reforme.

În replică, Marian Lupu a spus că ministrul Efrim ar fi o „unealtă” politică în mâinile altcuiva. Incidentul are loc la o zi după ce premierul Vlad Filat a spus că renunţă la înfiinţarea unui consiliu propriu pe lângă guvern de dragul unităţii din alianţa de guvernare şi că ministrul Justiţiei va juca un rol activ în consiliul înfiinţat de preşedintele interimar, scria Europa Liberă.

„Consider că cerința domnului ministru al Justiției este lipsită de logică. El prin declarațiile și revendicările sale, de fapt, tensionează și tergiversează activitatea consiliului pentru reforma instituțiilor de drept. Acest fapt contravine misiunii lui directe ca ministru al Justiției. Eu înțeleg că în aceasta și constă scopul declarațiilor sale”, a spus Vladimir Plahotniuc, scria moldnews.

În iunie 2011, Efrim ameninţă să iasă din Consiliul pentru reforma justiţiei dacă Vlad Plahotniuc rămâne în conducerea lui

Ministrul justiţiei Oleg Efrim a ameninţat că iese dintr-un consiliu pentru reforma justiţiei condus de Marian Lupu dacă Vlad Plahotniuc rămâne în conducerea lui. Efrim susţine că în locul lui Plahotniuc trebuie numit un reprezentant al societăţii civile.
Liderul democrat Marian Lupu a spus tot azi că vicepreşedintele democraţilor Plahotniuc nu va fi retras din consiliu. Plahtoniuc a fost în ultima vreme subiectul unor tensiuni între liberal-democraţi şi democraţi. Premierul Vlad Filat l-a acuzat că ar fi „păpuşarul” din umbră şi că ar coordona nişte cercuri de interese dăunătoare ţării. În replică, Plahotniuc a sugerat că Filat ar fi el însuşi implicat în afaceri necurate, scria Europa Liberă.

În august 2012, Nicolae Timofti, a ignorat solicitarea lui Efrim, care a cerut în repetate rânduri excluderea lui Plahotniuc din acest consiliu.

Potrivit unui decret emis de Nicolae Timofti, privind constituirea Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, Vlad Plahotniuc este vicepreședinte al consiliului, alături de alți doi vicepreședinți: ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, și secretarul general al Aparatului Președintelui RM, Ion Păduraru.

Anterior, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a cerut vehement exlcluderea lui Plahotniuc din consiliu, din cauza reputației controversate pe care o are acesta, dar și a nenumăratelor acuzații care au fost făcute la adresa lui. De menționat sunt acuzațiile precum că Plahotniuc ar sta în spatele atacurilor raider asupra mai multor companii și bănci din RM din 2010 și până în prezent.

Efrim a declarat chiar că se va retrage din consiliu dacă Plahotniuc nu va fi exclus, scria point.md

După alegerile din 2014, Efrim nu a mai fost Ministru al Justiției

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova Oleg Efrim nu a fost inclus în lista candidaților PLDM la funcția de deputat.

Pe 10 decembrie 2014, în urma validării scrutinului, Guvernul Leancă cu Efrim în componența sa și-a dat demisia, respectând procedura tehnică prevăzută de lege.Pe 16 decembrie 2014, Oleg Efrim a declarat că nu-și mai dorește funcția chiar dacă ar primi din partea partidului oferta de a rămâne în acest fotoliu și în următorul guvern

La începutul anului 2015, Efrim a plecat din politică

„Am plecat din politică la începutul anului 2015. Procesul activ de destrămare a Partidului Liberal Democrat a început mult mai devreme de atunci. Desigur, acest lucru nu a putut trece fără consecințe pentru mine. A trebuit să decid dacă voi participa sau nu în următoarea guvernare și am decis să plec din partid. Și chiar dacă mi-ar fi propus să rămân, decizia mea a fost legată de relația mea personală cu colegii din partid și cu situația din însăși partidul”, a spus Oleg Efrim într-un interviu pentru tribuna.

Oleg Efrim este lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, dar și unul din fondatorii „Efrim Roșca Asociații”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente