Sfatul juristului: Avem dreptul sau nu să filmăm într-un supermarket fără acordul proprietarului?

Cinci-cerințe-ilegale-3 (1)

Adesea, în unele supermarketuri întâlnim produse expirate sau păstrate în condiții ce nu corespund normelor. În calitate de jurnalist sau cetățean simplu avem dreptul să le filmăm ori să le fotografiăm pentru a le aduce la cunoștința publicului? La această întrebare răspunde juristul presei, rubrică lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent .

Supermarketurile pot fi considerate atât locuri private, cât și locuri publice. Pe de o parte, ele au un proprietar  iar de pe altă parte, constituie un spațiu deschis general accesibil, așa cum sunt străzile, parcurile, transportul public, stadioanele, deoarece acolo oricine poate avea acces liber. Sigur, reprezentanții magazinului vă pot interzice să filmați fără permisiunea lor prealabilă, argumentând că e spațiu privat. Totuși, întrucât păstrarea și comercializarea produselor alimentare expirate sunt chestiuni de interes public, puteți filma cu o cameră ascunsă. Doar un interes public bine definit poate îndreptăți acțiunea dumneavoastră.

În conformitate cu Legea cu privire la libertatea de exprimare, prin noțiunea de interes public se subînțelege interesul societăţii (şi nu simpla curiozitate a indivizilor) faţă de evenimentele ce ţin de exercitarea puterii publice într-un stat democratic sau faţă de alte probleme care, în mod normal, trezesc interesul societăţii sau al unei părţi a acesteia.

În conformitate cu art. 7 alin. (5) din Legea cu privire la libertatea de exprimare, nimeni nu poate fi pedepsit pentru că a făcut publice anumite informaţii cu accesibilitate limitată, dacă dezvăluirea informaţiilor nu atinge şi nu poate să atingă un interes legitim legat de securitatea naţională sau dacă interesul public de a cunoaşte informaţia depăşeşte atingerea pe care ar putea să o aducă dezvăluirea informaţiei.

La fel, art. 4 din legea menționată prevede că statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei. Nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informaţii de interes public decât în condiţiile legii. Mass-media are sarcina de a informa publicul şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public. Libertatea de exprimare a mass-mediei admite şi un anumit grad de exagerare sau chiar provocare, cu condiţia să nu se denatureze esenţa faptelor.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente