Facultatea de Biologie și Pedologie a USM, cu absolvenți de calibru în Moldova, SUA, Germania, China, Vietnam, Nicaragua

Biologie_1

Cunoscuți academicieni în Republica Moldova, dar și în mari centre academice internaționale, precum Academia de Științe din New York – Ion Toderaș, Ion Dediu, Teodor Furdui, Arcadie Ursu – sunt absolvenți ai Facultății de Biologie și Pedologie a USM. Oficiali din Vietnam și Nicaragua, precum și din alte țări, de asemenea, au pornit de pe băncile aceleiași facultăți a USM, a mărturisit conferențiarul universitar, doctorul decanul Mihai Leșanu, la recenta solemnitate, organizată cu prilejul decernării diplomelor de licență și master.

Transformările din Republica Moldova sunt în favoarea tinerilor specialiști din domeniile biologiei și pedologiei, rolul proaspeților noștri absolvenți fiind primordial, menționează profesorii USM.

Promoția 2019 – una de excepție

„Promoția 2019 a Facultății de Biologie și Pedologie a USM este una de excepție, cu rezultate fructuoase în activitățile de cercetare, voluntariat și, în final, în elaborarea unor teze de licență și master, de care noi, profesorii, suntem mândri. Dorim ca absolvenții actuali să continue tradiția de a fi ambasadori excelenți ai USM și ai Facultății de Biologie și Pedologie. Să ne bucure și pe viitor, cu realizări profesionale, pe măsura așteptărilor noastre”, afirmă conferențiara universitară, doctora Ana Bîrsan, șefa Departamentului Biologie și Ecologie.

Facultatea de Biologie și Pedologie a USM le oferă tinerilor pasionați de mediu, geografie și biologie condiții optime pentru îmbinarea armonioasă a pregătirii teoretice cu formarea practică. Viitorii specialiști sunt implicați în proiecte de cercetare științifică încă din facultate. Din acest motiv, absolvenții USM, în general, și ai Facultății de Biologie și Pedologie, în particular, muncesc și sunt apreciați în țară, dar și peste hotarele ei.  Biologie_1

Absolvenții din străinătate, cu gratitudine pentru Facultatea de Biologie și Pedologie a USM

La aniversarea de 70 de ani ai Facultății de Biologie și Pedologie, o numeroasă delegație vietnameză, formată din absolvenți ai acesteia, a vizitat, în semn de recunoștință, Universitatea de Stat din Moldova. Un fost vicepreședinte al Academiei de Științe din Nicaragua și-a făcut studiile universitare, tot aici. Istorica facultate a pregătit specialiști și pentru fosta RDG, Bulgaria și America Latină. Facultatea de Biologie și Pedologie a USM este atractivă și în prezent, pentru tineri chinezi.

În cele șase laboratoare științifice din cadrul Institutului de Cercetare și Transfer Tehnologic al USM biologii ocupă un loc de frunte. Absolvenți ai Facultății de Biologie și Pedologie sunt autori de manuale școlare și cursuri universitare, membri ai unor colegii de redacții naționale și internaționale de profil.

Tradiție academică de peste 70 de ani

„Ne mândrim și cu discipolii noștri care lucrează în SUA, unde publică în reviste internaționale prestigioase, fiind bine cotați în domeniul biologiei moderne”, remarcă decanul Facultății de Biologie și Pedologie. USM este prima dintre instituțiile de învățământ superior din  Republica Moldova, menționată în ratingurile internaționale.

Biologie_2

Facultatea de Biologie și Pedologie a fost creată încă de la fondarea USM, din 1946, având cele mai bogate tradiții în educație.”Absolvenții noștri beneficiază de multiple posibilități de angajare, deoarece nu există o inflație de specialiști”, afirmă conferențiarul universitar, doctorul Vitalie Sochircă, șeful Departamentului Științele Solului, Geografie, Geologie, Silvicultură și Design.

Multiple posibilități de angajare pentru tinerii specialiști

Victoria Băjerianu, absolventă: „La Facultatea de Biologie și Pedologie am beneficiat de o pregătire excelentă în domeniu, dovadă fiind angajarea mea la Institutul de Microbiologie al AȘM încă de pe băncile universitare. Recomand absolvenților de licee să vină la această facultate.”

Ana Victorova, absolventă: „Sunt fericită că am absolvit cu excelență Facultatea de Biologie și Pedologie la USM și chiar am reușit să mă angajez într-un laborator al Centrului de Diagnostic din R. Moldova. Apreciez această facultate și profesorii de aici. De aceea, îmi voi continua studiile la masterat. Avantajul esențial al absolvenților acestei facultăți este că au un spațiu enorm de afirmare în R. Moldova.”

Biologie_3

Anastasia Televca, absolventă: „Facultatea de Biologie și Pedologie USM oferă multiple posibilități de angajare. Din perioada studiilor, am activat, timp de un an, la un laborator al AȘM. Mai mult, fiind studentă la Facultatea de Biologie și Pedologie USM am avut șansa să călătoresc în calitate de voluntar, prin intermediul Programului Erasmus+ al UE în America de Sud. Prin urmare, mă voi înscrie și pentru studiile de master, tot aici. Facultatea de Biologie și Pedologie a USM este cea mai bună facultate de profil din R. Moldova, cu cei mai buni profesori!”

Ion Cleșciuc, absolvent: „Pasiunea pentru științele naturii a devenit pentru mine profesie la USM, o prestigioasă instituție de învățământ superior. La Facultatea de Biologie și Pedologie m-am format ca profesor de geografie. Am dobândit competențe și am beneficiat de stagii de practică de excepție în domenii precum geologia, geomorfologia și hidrologia.”

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente