Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor guvernatorului UTA Gagauz-Yeri. Irina Vlah realeasă în funcția de bașkan

Irina-Vlah-1-920×517

Curtea de Apel Comrat a validat, joi, 11 iulie, rezultatele alegerilor guvernatorului UTA Gagauz-Yeri. Astfel, Irina Vlah a fost realesă în funcția de bașcană a UTA Găgăuzia pentru următorii patru ani.

Membrii curţii au examinat cererile Comisiei electorale centrale a autonomiei, precum şi o plângere depusă de ex-candidatul Serghei Cimpoieş. Ca urmare, cererea lui Cimpoieş a fost respinsă, iar rezultatele scrutinului, în care Irina Vlah a câştigat cu circa 92% din voturi, au fost declarate valide, transmite moldpres.md.

Ulterior, Irina Vlah a solicitat deputaţilor Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri să numească data inaugurării noului başcan ales. „Rog preşedintele Adunării Populare ca în cel mai apropiat timp să stabilească data şedinţei speciale, în cadrul căreia voi depune jurământul, astfel încât să-mi pot orienta toate forţele spre elaborarea unui nou program al executivului regiunii”, a menţionat Vlah, citată de gagauzinfo.md.

Irina Vlah a câştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinând 91,93% din voturi. Pe locul doi se află Serghei Cimpoieş, om de afaceri şi deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, cu 7,27% din sufragii. Candidaţii Ivan Burgudji şi Dmitri Manol au obţinut mai puţin de un procent din voturi.

Irina Vlah s-a născut la 26 februarie 1974, în Comrat. Are studii juridice. Din 15 aprilie 2015, a deținut funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ea este prima femeie care a ajuns în această funcție.

Amintim că, la alegerile bașcanului care au avut loc la data de 30 iunie, pentru Irina Vlah au votat aproape 91% din locuitorii autonomiei, după aproape 90% din voturile procesate. Acesta este al doilea mandat al acesteia, iar un cetățean al Moldovei poate deține funcția de Guvernator al Găgăuziei pentru două mandate consecutiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente