Președintețe țării, Igor Dodon accentuiază încă o dată faptul că nu ar accepta o persoană străină în fruntea Procuraturii, și punctează, după demisia lui Harunjen că noul procuror trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și să fie din Procuratură. Declarația a fost făcută pe pagina sa de facebook.

Dodon spune că viitorul procuror trebuie ales în cel mai scurt timp, în conformitate cu legislația.

„Consider că noul Procuror General trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, cu experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurînd, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut. Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, a scris șeful Statului.

Procurorul General, Eduard Harunjen și-a anunțat demisia din funcție, pentru „a stopa acțiunile ilegale împotriva independenței funcționării Procuraturii Generale”. Anunțul a fost făcut într-un comunicat publicat pe site-ul Procuraturii. Acesta, invocă declarația de săptămâna trecută a Parlamentului, și a dorit ca demisia sa să poată să pună punct „acestui mod de a subjuga politic instituțiile de drept”.

Eduard Harunjen a plecat din funcție, pentru „a stopa subjugarea instituțiilor de drept”