La Chișinău se anunță un protest mai puțin obișnuit: se va „muri” pentru mediu în fața Ministerului Agriculturii

nopngx

La data de 11 iulie, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se va „muri” demonstrativ, anunță mișcarea Extinction Rebellion Moldova. În acest fel, mișcarea protestează împotriva indiferenței politicienilor în ceea ce privește criza de mediu din Moldova și a inacțiunii față de schimbările climatice.

Aproape un milion de specii sunt în pericol de extincție în următoarele decenii și acest pericol este la fel de mare ca și cel al schimbărilor climatice, se menționează în descrierea evenimentului organizat de mișcarea Extinction Rebellion (XR) Moldova. Cauzele acestei extincții sunt numeroase: tăierea pădurilor pentru a mări terenurile arabile, agricultura tradițională și folosirea abuzivă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, poluarea râurilor, și altele. „În Republica Moldova, scenariul este același ca și în restul lumii, și chiar dacă noi nu contribuim ca țară la fel de mult la emisiile gazelor cu efect de seră, schimbările climatice și degradarea mediului sunt la fel de serioase.” explică membrii mișcării.

Astfel, mișcarea organizează un die-in – o formă de protest prin care participanții simulează că sunt „morți”. Organizatorii planifică să „moară” demonstrativ pe scările Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, începând cu ora 16:45, joi, 11 iulie.

Totodată, mișcarea cere declararea stării de criză de mediu în municipiul Chișinău, după ce a depistat că orașul suferă de o poluare a aerului care, în majoritatea cazurilor, este foarte înaltă, apele freatice din municipiu nu corespund cerințelor după indicii microbiologici și sanitaro-chimici, iar poluarea mediului cu deșeuri care pot fi reciclate a devenit alarmantă.

XR Moldova face parte din mișcarea civică internațională Extinction Rebellion, non-violentă și neafiliată niciunui partid, care luptă pentru prevenirea degradării continue a mediului, a declinului biodiversității și a extincției rasei umane de pe planetă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente