Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, pare că nu mai este atât de ferm să reformeze MAI-ul după modelul georgian pe timpul lui Saakașvili. Cel puțin, asta reiese din răspunsul voalat la întrebarea jurnalistului Gheorghe Gonța în cadrul emisiunii Puterea a 4.

La începutul lunii iunie, când Andrei Năstase a devenit ministru de Interne, acesta a spus că va solicita sprijin de expertiză din partea echipei lui Mihail Saakașvili cu privire la reformarea MAI-ului după modelul georgian. Ca răspuns, fostul președinte al Georgiei i-a răspuns ferm, spunându-i că este deschis pentru a oferi orice fel de suport autorităților moldovene în această acțiune.

Prin urmare, în cadrul emisiunii de astăzi Puterea a 4, Andrei Năstase a fost întrebat dacă intenționează să implementeze această reformă enunțată mai sus. Ministrul a răspuns incert, lăsând spațiu de interpretare. Cel puțin, de această dată nu a fost atât de convingător cum era cu ceva timp în urmă. „Ne putem permite luxul georgian? Asta s-a produs cu 10 ani în urmă. Georgienii nu sunt români, nu au pașapoarte românești. Ei sunt georgieni, ei acolo stau. Ei nu au exodul pe care îl avem noi. Ei nu au o lipsă atât de acută cum o avem noi. Ș-apoi, haideți să nu generalizăm. În poliția noastră nu sunt chiar toți ca și Cavacliuc, ca și Pînzari”, a declarat Năstase.

Vă amintim că, în 2016, Năstase i-a adresat o scrisoare deschisă ex-guvernatorului regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, în care l-a invitat să vină la Chișinău pentru a împărtăşi experienţa de luptă împotriva corupţiei:

# lupta împotriva fenomenului corupţiei, în primul rând în domeniul justiţiei, în structurile de forţă şi în domeniul educaţiei
# chestiuni ce ţin de resursele administrative în condiţiile înlocuirii părţii dominante a aparatului administrativ corupt şi neprofesionist.