Irina Vlah a fost realeasă în funția de bașkan pentru al doilea mandat

Irina Vlah

Actuala bașkană a Găgăuziei, Irina Vlah, a câștigat un nou mandat la cârma regiunii. Pentru ea au votat aproape 91% din locuitorii autonomiei, după aproape 90% din voturile procesate.

Ceilalți candidați au fost Serghei Cimpoieș, Ivan Burgudji și Dmitrii Manol. Cimpoieș a luat în jur de 7%, în timp ce următorii au luat sub 1%.

Irina Vlah, din 15 aprilie, 2015, îndeplinește funcția de guvernator (bașcan) al UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri). Ea este prima femeie care a juns în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2014 din Republica Moldova, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent. Și-a motivat gestul prin faptul că PCRM nu s-a apropiat destul de Federația Rusă.

Pe 22 martie, 2015, a fost aleasă cu 51,01% din voturi în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, fiind susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor (partid pro-rus aflat atunci în opoziție). Vlah a declarat că în această funcție va încerca să restabilească o relație normală cu autoritățile de la Chișinău, punctând că majoritatea locuitorilor regiunii își dorește relații bune cu Chișinăul.

Un cetățean al Moldovei poate deține funcția de Guvernator al Găgăuziei pentru două mandate consecutiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente